De ce e Republica Moldova cea mai nefericită țară din lume

0

Eric Weiner, cercetător al fericirii, spune că Moldova stă cel mai prost în acest sens. Să fie din cauza sărăciei? Sînt multe țări mai sărace decît Moldova și totuși mai fericite. Nigeria, de exemplu, sau Bangladeș; problema e că moldovenii nu se compară cu nigerienii. Aspirațiile lor sînt prea înalte.

 

 

 

În această carte, Weiner explică de ce e Moldova cea mai nefericită țară din lume. Unul dintre motive e că moldovenii se compară cu italienii și nemții, nu cu sărăntocii din jur. O astfel de comparație inadecvată e o sursă sigură de nefericire.

Analiștii politici ar zice că poate nefericirea Moldovei se datorează slabei democrații. Numai că nu democrația și libertatea e ceea ce face o țară fericită – e invers.

Pentru ca o democrație să se întîmple, e nevoie de un sol cultural bogat. Instituțiile sînt mai puțin importante decît cultura. Ingredientele culturale necesare pentru ca o democrație să prindă rădăcini sînt încrederea și toleranța. Nu numai încrederea în cei din grupul apropiat, cum e familia, dar și încrederea în cei din afară, încrederea în străini, în adversari, ba chiar și în dușmani.  Numai așa simți că poți paria pe alți oameni iar democrația e un joc de noroc, nu unul rigid, ca șahul. Astfel, democrația îi face pe elvețieni fericiți dar nu și pe moldoveni. Pentru elvețieni, democrația e glazura de pe tortul prosperității. Moldovenii nu pot savura glazura pentru că le lipsește tortul.

Sărăcia, sărăcia relativă, e de multe ori o scuză pentru nefericire. Moldovenii sînt săraci în comparație cu alți europeni dar nefericirea lor se explică mai degrabă prin reacția la problemele lor economice decît prin problemele în sine. Semințele nefericirii lor ar fi plantate într-o cultură care minimalizează valoarea încrederii și care valorifică meschinăria și înșelăciunea. O cultură care nu pune preț pe speranță.

Sînt vorbele lui Weiner, nu ale noastre și numai moldovenii știu dacă sînt sau nu adevărate.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger