De ce e posibil ca seismul din Haiti să nu fi fost un dezastru natural?

0

Defrișările și fenomenele meteo extreme pot cauza, mai târziu, cutremure, susțin cercetătorii de la Universitatea din Miami, Florida. Concluziile lor arată că tăierea copacilor crește riscul nu doar de alunecări de teren, ci și de cutremure, precum în zone intens defrișate ca Haiti, țară devastată de un seism de 7 grade pe scara Richter în 2010.

Geologii au mai discutat, anterior, posibilitatea ca presiunea atmosferică joasă asociată cu ciconul tropical să influențeze momentul cutremurelor. Dar noul studiu sugerează un alt mecanism bazat pe modificările greutății solului.

“Ploile abundente sunt factorul declanșator. Precipitațiile puternice determină alunecări de teren și eroziunea solului, care îndepărtează material de pe suprafața Pământului, încurajând mișcări de-a lungul faliilor tectonice”, spune cercetătorul Shimon Wdowinski.

Acesta amintește că seismul din Haiti a avut loc la 18 luni după ce zona a fost lovită de două furtuni tropicale și două uragane. Cercetătorul susține că la fel se poate întâmpla în zone muntoase afectate de cicloane precum Japonia, Filipine și chiar America Centrală.

Ideea că fenomenele meteo pot juca un rol în declanșarea cutremurelor este controversată, dar dr. Wdowinski spune că analiza cutremurelor și taifunurilor din Taiwan din ultimii 60 de ani demonstrează o corelare statistică, cu un număr semnificativ de cutremure mai mari de 6 grade pe scara Richter întâmplându-se la cel mult patru ani de la taifunuri majore.

Acesta nu este primul studiu care indică o legătură între fenomele meteo și cutremure. O analiză independentă a mișcărilor tectonice cauzate de musonul de vară în Himalaya sugerează o legătură între vremea extremă și cutremure, iar un studiu al Institutului de Tehnologie din California, Pasadena, a arătat că seismele au loc cu precădere în sezonul uscat de iarnă după perioada musonului.

Foto: Flickr / treesftf

Sursa: Independent


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger