De ce n-ar fi bine să facem sex cu creaturi din viitor

0

Când călătoria în timp va deveni posibilă, ar trebui să ne gândim de două ori înainte să luăm mașina timpului. Potrivit unui studiu pe creveți, sexul cu un partener din alt timp ar putea fi fatal.

creveti

Cercetătorii de la Centrul pentru Ecologie Funcțională și Evoluționară din Montpellier, Franța, au colectat ouă de creveți conservate din diferite generații și le-au reanimat cu apă. Apoi, au împerecheat creveții reanimați din ouă conservate din 1985, 1996 și 2007, perioada reprezentând peste 160 de generații.

Ei au descoperit că femelele care s-au împerecheat cu masculi din trecut sau din viitor au murit mai repede decât cele care au avut ca parteneri masculi din generația lor. Cu cât mai mare era diferența de timp dintre parteneri, cu atât creveții au murit mai repede. O diferență de timp de 22 de ani a scurtat viața femelelor cu 12%. La o diferență de 11 ani, procentul a fost de 3%.

Cu toate acestea, diferența de vârstă nu a afectat succesul reproducerii. Cele care au trăit vieți mai scurte au produs același număr mediu de pui, dar într-un ritm mai rapid.

Creveții de apă sărată sunt o clasă interesantă de animale, întrucât ouăle lor pot supraviețui decenii într-o stare de latență, denumită criptobioză. Când sunt introduse în apă – fie în natură sau în laborator – puii ies din ouă. Astfel, specia este ideală pentru un studiu despre călătoria în timp.

Ce face ca sexul cu parteneri din alte vremuri să fie periculos este coevoluția antagonistă, adică un mijloc prin care specii diferite (paraziți și gazde, de exemplu) sau membri ai aceleiași specii (femele și masculi) se adaptează pentru a-și promova interesele reproductive individuale. În războaiele sexuale din natură, masculii vor mai mulți pui, iar femelele sunt mai greu de convins, pentru că ele suportă cea mai mare parte din povara reproducerii și îngrijirii puilor.

Biologii spun că aceste conflicte sunt obișnuite în natură și pot fi întreceri – armele fiecărui partener devenind mai puternice – sau fluctuații – partenerii dominându-se între ei pe rând. Dacă masculii și femelele evoluează împreună, împerecherea cu un partener din alte timpuri îl prinde pe acesta din urmă nepregătit – ca și cum ai intra într-un război modern cu o armă din secolul al XVII-lea. Experimentul pe creveți arată fix acest lucru.

Studiu pe creveți ar putea fi valabil și pentru oameni, întrucât coevoluția antagonistă este prezentă în specia umană, spun cercetătorii.

Sursa: popsci.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger