De ce e Hollywood-ul homofob

4

  Băieții macho de la Noua Dreaptă ar trebui să-și pună cîteva întrebări. Studii serioase au demonstrat că isteria împotriva homosexualității e semnul unor puternice dorințe homosexuale inconfortabile. Homofobia apăsată indică un gay căruia îi e frică să se recunoască.

 

Homofobia Hollywood-ului are însă altă origine, mai prozaică: banii. Iar Hollywood-ul, în ciuda aparenței de avangardism moral, e condus de omerta homofobă.

Declarația lui Jodie Foster de la Golden Globes ne arată cît de puternic este acest cod al tăcerii. Recunoașterea ezitantă, pe jumătate, a propriei identități homosexuale trădează frica. Mai mult de jumătate din americani spun în sondaje că sunt OK cu căsătoriile gay, dar nu se înghesuie să vadă povești homoerotice pe marele ecran. Un film ca I Love You Philip Morris, cu un superstar ca Jim Carrey, care de obicei umple sălile de cinema, a făcut foarte puține încasări, în ciuda cronicilor pozitive (și e, într-adevăr un film simpatic, mult mai bun decît nesăratul The Kids Are All Right, pentru care au făcut homosexualii reprimați de la Noua Dreaptă atîta scandal).

Decenii la rînd, superstaruri precum Rock Hudson și-au ascuns identitatea sexuală de teama producătorilor. Același lucru se întîmplă și acum, deși lumea s-a schimbat radical. Staruri mai mici își pot recunoaște orientarea, dar dacă vrei să prinzi un rol într-un film cu mega-buget, e mai bine să taci. Mare parte din superstarurile de la Hollywood sunt cel puțin bisexuali, dar rareori se întîmplă să recunoască. Ieșirea lui Jodie Foster din 2007 a exilat-o în roluri mici din punct de vedere financiar, iar ezitarea ei de acum arată că e împărțită între dorința de adevăr și nevoia de a fi reprimită în clubul celor mai bine plătiți actori. Numai staruri precum Angelina Jolie, provenind din dinastii hollywoodiene și cu influență uriașă în lumea filmului, își permit să-și declare bisexualitatea fără probleme.

Homofobia ca atitudine culturală și morală – sau, cu un termen mai blînd, heteronormativitatea, face de altfel legea și în presa mainstream, unde se întîmplă foarte rar să vezi articole despre dragoste și relații care să includă și homoerotismul. Internetul e la fel de pervers în acest sens. La sfîrșitul acestui text, voiam să postăm un clip din filmul The Hunger cu Susan Sarandon și Catherine Deneuve sărutîndu-se – Youtube ne-a cerut să ne declarăm vîrsta și să accesăm clipul prin canalul propriu. Pentru imagini similare, dar heterosexuale, Youtube nu pune nici o condiție. Îl înlocuim cu trailerul unui film despre dragostea homoerotică dintre doi neo-naziști, poate îi inspirăm pe cei de la Noua Dreaptă să-și găsească autenticitatea.

 


4 comentarii

 1. eu din tot scandalul asta (si cititul articolelor voastre pe tema asta) am ramas cu ceva foarte frumos – filmul I love you Phillip Morris 🙂 nu auzisem de el pana acum si dupa trailer clar imi doresc sa l vad. mersi! always look on the bright side 🙂

 2. Era atât de greu să înțeleagă și promotorii lunii LGBT că majoritatea își dorește măcar un muzeu (dacă școlile au fost deja luate pe sus) neatins de promovarea – și aici citez, fiind sunt convins că nici tu nu știi ce înseamnă: stilul și cultura LGBT? Numai că fundația accept nu are alt rol decât de-a agita apele. Atât. În realitate (dincolo de statut, mai spre bani și ideologie) nu au nici o legătură nici drepturile omului, sau cu vreo cauză nobilă. Pur și simplu SE FOLOSESC DE VOI sub această mască. Cum există și altele, sub alte măști. Cel mai trist în “scandalul” ăsta e că nu s-a prins nimeni că acțiunile astea sunt finanțate și organizate fix cu scopul de-a dezbina societatea și de-a o întoarce împotriva ei ca să nu cumva să se întoarcă împotriva adevăratelor probleme. Uitați-vă la ce s-a întâmplat recent (nu prea departe e campania anti-biserica) și la ce se va mai întâmpla, aparent din senin, în viitorul apropiat.

  Dar așa de ușor puneți botul la propagandă băi activiștilor care vă credeți, de-mi vine să dau cu basca de asfalt. V-a spălat pe creier Bono să salvați copiii din Africa și meduzele de nisip ca să aibă corporațiile sclavi voluntari la strâns gunoaiele. Dacă vreți neapărat să vă luptați cu ceva, luptați-vă cu sistemul în care vă prostituați zilnic, nu vă mai scuipați între voi pe net. Vreți drepturile omului? Sunt atâtea drepturi încălcate pe plan mondial și pentru care închideți ochii din diverse motive, că n-aș ști cu care să încep. Iar în altă ordine de idei, că tot vorbeați de ură.. cine împrăștie ură acum?

 3. daca homofobia e semnul unul homosexual reprimat …

  atunci paradele si toate incercarile gay-lor sa arate ca ei sunt normali, sunt pentru ca in adancul lor nu se simt normali????

  De ce au nevoie de atatea manifestari? Au aceleasi drepturi ca toata lumea…

 4. @mada,

  nu, homosexualii nu au aceleasi drepturi ca toata lumea. Uite, de exemplu homosexualii in Romania nu pot avea parte de o uniune civila de exemplu. Nu vrea nimeni sa se imbrace in rochie de mireasa, nici sa pupe mana vreunui preot, nici sa i se citeasca din Biblie. Vrea doar sa i se recunoasca dreptul la viata cu cineva si la beneficiile legale pe care le are un cuplu (pensie de urmas, un credit eventual, asigurari, partaj, mostenire in caz de deces, etc.)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger