Indiferent din ce colț al planetei venim, expresiile faciale care denotă dezgustul sunt foarte ușor de recunoscut. Psihologii evoluționiști spun însă că acest comportament ne ajută să ne ținem departe de sursele care ne-ar putea dăuna, cum ar fi oamenii bolnavi, apa murdară, voma sau fecalele.
Într-o cercetare publicată în Philosophical Transactions for the Royal Society B, Val Curtis de la London School of Hygiene explică felul în care evitarea factorilor care provoacă dezgust este esențială în prevenirea răspândirii unora dintre cele mai grave boli infecțioase. Infecțiile respiratorii, malaria, paraziții intestinali sau HIV pot fi evitate gândindu-ne la implicațiile lor igienice. ”Ideea de a intra în contact sau de a consuma substanțe cum ar fi saliva, fecalele sau voma sau de a avea contact intim cu cei despre care știm că sunt afectați de bolile infecțioase ne provoacă senzații de disconfort majore,” scrie Curtis, ceea ce ne ajută să ne ținem la distanță de bolile contagioase. ”Fără dezgust și precauțiile igienice pe care le suscită, bolile infecțioase ar generea o rată de mortalitate mult mai ridicată în rândul speciei noastre,” completează specialistul.
Acest element e folosit adesea în campaniile de informare și prevenire a epidemiilor, imaginile neplăcute de pe pachetele de țigări fiind un bun exemplu. Graham Davey, profesor britanic de psihologie, explică însă că dezgustul nu este înnăscut: ”Nu ajungem să înțelegem dezgustul decât în jurul vârstei de doi-trei ani. Copiii foarte mici bagă orice în gură înainte de această vârstă, dezvățându-se de acest obi0cei doar după ce văd expresiile faciale ale mamelor, care trădează dezgustul față de actele lor.”
Cele mai importante semne ale bolilor infecțioase care suscită dezgust:
Sida – scurgeri corporale, fluide sexuale
Boli diareice – fecale, apă murdară, mâncare contaminată, vomă
Hepatită – fecale, apă murdară, mâncare contaminată, vomă
Lepră – leziuni ale pielii, mucozități nazale
Pojar – iritații, mâncărimi, secreții nazale
Ciumă – pustile, oameni bolnavi, șobolani, purici
Rabie – salivă, animal infectat, câine, liliac
Sifilis – iritație, leziune a pielii, mai ales în zonele genitale, dereglare psihică
Tuberculoză – mucozități nazale, precipitații, aer stătut
Sursa: BBC News
Foto: Time.com
2 comentarii
ok… a citit cineva articolul acesta inainte sa-i dea ok-ul pt postare?
”Ideea de a intra în contact sau de a consuma substanțe cum ar fi saliva, fecalele sau voma sau de a avea contact intim cu cei despre care știm că sunt afectați de bolile infecțioase nu provoacă senzații de disconfort majore,”
deci toate acele actiuni care NU provoaca dezgust, duc la scadearea mortalitatii provocata de boliole enumerate mai sus.
hm… interesant
un NU in loc de NE (banuiesc ca asa era corect) schimba tot sensul articolului si il face in totala discordanta cu titlul….
* provocate 😛