De ce e bine să dormim dezbrăcaţi

0

O industrie întreagă a pijamalelor, cămăşilor de noapte şi altor articole similare menite să ne “ajute” să dormim mai bine este spulberată de următoarele zece motive (bazate pe diverse cercetări ori studii) care ne arată de ce este mai bine pentru corpul nostru, pentru sănătatea noastră, să dormim fără haine pe noi, oricât de pufoase ori senzuale ar fi acestea.

Aşadar, de ce este bine să optăm pentru nuditate în timpul somnului? Pentru că dormitul fără haine:

 

1. Previne insomniile

Un recent studiu australian susţine că un somn bun are nevoie de o scădere a temperaturii corpului. Dacă purtăm pijamale grele ori ciorapi, corpul nu va elibera căldura cum trebuie şi, astfel, creşte riscul de apariţie a insomniilor.

2. Conferă un somn mai profund şi mai lung

Alt studiu spune că, dacă temperatura corpului este reglată cum trebuie, din moment ce dorim fără haine, somnul este mai profund, mai lung, fără întreruperi, ceea ce ne face să ne simţim mai odihniţi.

3. Ajută la prevenirea apariţiei grăsimii în exces pe burtă

Răcirea naturală a corpului ajută la scăderea nivelului de cortizol; după ora 2 noaptea, glandele care produc acest hormon vor lucra mai intens, ca să ajute corpul să se pregătească pentru a doua zi. Când nu dormim suficient, poate chiar din cauza unei temperaturi inadecvate a corpului, corpul tinde să producă o cantitate anormal de ridicată de cortizol. Aceasta se traduce în pofta necontrolată pentru mâncăruri nesănătoase, care provoacă grăsimea de pe burtă.

4. Ajută la sănătatea organelor sexuale

În cazul femeilor, vaginul este cald, prin natura lui. Asta îl transformă într-un mediu în care se pot dezvolta bacterii. Dormind dezbrăcate, femeile pot oferi corpului o aerisire naturală, mai ales pentru organele sexuale, lucru care previne dezvoltarea bacteriilor. La bărbaţi, testiculele răcorite ajută la sănătatea spermei.

5. Previne îmbătrânirea

Mai mult somn înseamnă o cantitate mai mare de hormoni anti-îmbătrânire eliberată în corp. O temperatură corectă a corpului, ajutată de dormitul dezbrăcat, înseamnă somn mai lung, mai odihnitor, aşadar, prin analogie, se poate spune că somnul bun previne îmbătrânirea. (sursa)

6. Poate îmbunătăţi viaţa sexuală

Contactul directe piele pe piele cu partenerul de viaţă poate impulsiona producţia de oxitocină din corp, adică hormonul stării de bine, prezent şi în orgasm şi care, totodată, luptă împotriva depresiei şi reglează presiunea sângelui.

7. Poate preveni apariţia unor boli ale pielii

Aerisirea pielii scade riscul apariţiei unor boli de piele, susţin unele cercetări.

8. Ajută la creşterea încrederii de sine

Există unele teorii care susţin că a petrece timp dezbrăcat face încrederea de sine să crească şi, totodată, duce la acceptarea propriului corp.

9. Poate preveni diabetul de tip II

Un studiu publicat în luna iunie a relevat că temperaturile mai răcoroase în timpul somnului duc la un metabolism mai bun şi scad nivelul de zaharuri din sânge, ajutând, astfel, la diminuarea riscului de diabet.

10. Ajută la o mai bună circulaţie a sângelui

Când ne foim în somn, hainele de pe noi se pot strânge, se pot mototoli şi, astfel, pot întrerupe sau altera circulaţia sângelui nostru pe anumite porţiuni ale corpului. Deşi nu există studii care să arate că acest lucru are consecinţe negative directe, cuantificabile, există opinii care spun că după un somn fără haine ne vom simţi mai proaspeţi şi mai bine, tocmai pentru că nu am avut probleme cu circulaţia în timpul somnului.

 

Sursa: Powerful Primates

Foto: Wikipedia

 

Puteţi citi şi:

VIDEO De cât somn avem, de fapt, nevoie?

Cum dorm delfinii?

Insectele dorm?


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger