De ce copiii din toată lumea spun ”mama”

3

Primul sau unul dintre primele cuvinte pe care îl spun nou născuții din toate țările lumii este, surprinzător, ”mama”, deși de cele mai multe ori între limbile vorbite pe teritoriile respective există diferențe majore. Lingviștii evoluționiști s-au întrebat, desigur, cum se explică acest lucru.

mtv-baby-mother

 Roman Jakobson, un lingvist rus care a coordonat o amplă cercetare pe această temă, explică recurența așa-numitului cuvânt universal ”mama” prin simplul fapt că, pentru ființa umană, acesta este cel mai simplu mod de a articula un cuvânt. Încă din prima zi de viață, copiii pot pronunța vocale și, pe măsură ce au contact maia profundat cu sunetele din jur, ajung să pronunțe și consoane. De regulă, primele astfel de consoane sunt cele labiale, adică cele pronunțate cu ajutorul buzelor, cum ar fi m, p, b. Atunci când copiii mici ajung să poată emite sunetul ”m”, acesta este de cele mai multe ori urmat de cea mai la îndemână vocală, ”a”, rezultând astfel ”mama”, pe modelul primelor cuvinte rostite de copii pe același principiu, cum ar fi ”pa-pa” sau ”ba-ba”.

Acum, intervine motivul pentru care nou născuții aleg mai degrabă să rostească ”m”, în loc de ”p” sau ”b”, iar cercetătorul rus susține că la baza acestui fapt stau sânii mamei. Această consoană este cel mai ușor de pronunțat atunci când copilul suge de la sânul mamei, ”m” rămânând pe tot parcursul vieții un sunet asociat cu lucrurile plăcute, apetisante. ”Mmmmm,” va spune cineva când va aprecia un fel de mâncare sau o propunere tentantă. Astfel, pentru copiii foarte mici, ”mama” nu este asociat în primă instanță cu persoana care le-a dat viață, ci cu hrana pe care o primesc. Așadar, atunci când un nou născut îi spune tatălui ”mama”, iritarea cu care acesta repetă cuvântul nu se datorează faptului că tatăl nu este mama iubitoare, ci pur și simplu imposibilității acestuia de a-i asigura laptele mult dorit. Treptat însă, pe măsură ce părinții își încurajează copilul să vorbească, ”mama” va rămâne etichetă pentru persoana care i-a dat viață și la hrănit la sân, iar ”papa” va fi eticheta aferentă tatălui.

Sursa: The Week


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger