De ce Copenhaga construiește parcuri ce se transformă în iazuri

0

În timpul ploilor abundente, parcul Tåsinge Plads din Copenhaga, care găzduiește copaci, flori sălbatice, bănci și sculpturi înalte ce au forma unor umbrele întoarse, se inundă cu apă și așteaptă până se domolește potopul, scrie CityLab. Umbrelele întoarse colectează apă, aceasta urmând să fie folosită pentru stropirea plantelor, iar designul inteligent al spațiului verde ghidează precipitațiile în mari rezervoare de apă subterane. Deasupra acestor rezervoare se află plăci pe care se poate sări, o sursă de joacă pentru copii, iar de fiecare dată când aceștia sar, energia pe care o emană pompează apa în țevile de dedesubt. Dacă în urmă cu câțiva ani, parcul era o zonă cu asfalt și cu mașini parcate, acum este piatra de temelie a unui plan prin care se vrea transformarea zonei Saint Kjelds într-un cartier „rezilient din punct de vedere climatic”.

Edilii danezi construiesc mai multe asemenea parcuri cu scopul de la transforma în iazuri în timpul ploilor abundente, pentru a capta și reține apa până când sistemele de canalizare și scurgere au capacitatea de a o gestiona. În cazul unor inundații de proporții, anumite străzi cu trotuare ridicate vor fi acoperite cu apă, creându-se un peisaj urban asemănător celui din Veneția, în care apa va fi canalizată în siguranță prin oraș, la suprafață, până în momentul în care se va vărsa în port. În cele din urmă, cartierul Saint Kjelds va fi capabil să reziste la ploi și inundații puternice. Planul este bazat pe viziunea unui arhitect din Copenhaga, Tredje Natur, și reprezintă o formă de adaptare la schimbările climatice și de regândire a relației om-natură.

Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice avertizează că Danemarca se va confrunta tot mai mult cu condiții climatice extreme, care vor include atât ploi mai abundente, cât și mai multe perioade de secetă. Creșterea nivelului mării este o amenințare separată, dar conexă; potrivit unei cercetări a Institutului Niels Bohr, apele din jurul Copenhagăi ar putea crește cu până la 1,6 metri în următorii 100 de ani. Gândindu-se la viitor, capitala Danemarcei a trebuit să aleagă între două opțiuni diferite. Prima a fost să extindă sistemele de canalizare și scurgere actuale. A doua pleacă de la premisa că în loc să se canalizeze toată apa deodată prin țevi subterane, ea poate fi gestionată la suprafață printr-o rețea de parcuri, bulevarde inundate și zone de captare. Planul dezvoltat în cele din urmă se bazează în mare parte pe a doua abordare.

În noiembrie anul trecut, consiliul local a aprobat planuri pentru 300 de astfel de soluții de „canalizare la suprafață”, precum cea din Tåsinge Plads, care urmează să fie implementate în următorii 20 de ani. Unul dintre cele mai impresionante proiecte va fi cel din Enghaveparken, un parc uriaș construit în anii ’20. La granițele lui va fi construit un baraj care va filtra apa și o va distribui către 100 de mici grădini comunitare. Totodată, se vor face excavări în zone în care se va putea juca fotbal, hochei sau alte sporturi când parcul este uscat, dar în care apa va fi reținută în iazuri de captare atunci când va ploua, iar un rezervor subteran instalat sub parc va colecta și mai multă apă provenită din precipitații. Citiți mai mult pe CityLab.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger