De ce cântă cocoşii dimineaţa

2

Nu lumina de la crăpatul zorilor este cea care îi face pe cocoşi să ne trezească dimineaţa cu cântece răsunătoare. Explicaţia stă, de fapt, în gene, susţin oamenii de ştiinţă. Cocoşii sunt programaţi genetic să cânte la răsăritul soarelui, arată un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Nagoya şi publicat de revista Current Biology.

 

 

Până acum, nu se ştia sigur dacă „cucurigu-ul” cocoşilor nu era doar o simplă reacţie a păsărilor la mediul înconjurător. „Acest semnal reprezintă trezirea, crăpatul zorilor pentru foarte multe ţări şi culturi. Dar nu era clar dacă el apare ca urmare a funcţionării unui ceas biologic sau este un răspuns la stimuli externi”, explică Takashi Yoshimura, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu. Pentru a găsi un răspuns clar, Yoshimura şi colegii săi au făcut un test pe cocoşi, ţinându-i într-un mediu foarte slab luminat pe toată durata zilei, dar acest lucru nu a descumpănit păsările. Indiferent de loc, lumină sau alte condiţii, în fiecare dimineaţă, la crăpatul zorilor, cocoşii se puneau pe cântat.

Astfel, cercetătorii au conchis că acest cântat al cocoşilor dis-de-dimineaţă face parte din ritmul circadian – mai simplu spus, ei sunt programaţi genetic să cânte la un anumit moment. Soarele trezeşte acest ceas intern al cocoşilor şi aşa se explică precizia cu care dau alarma la fiecare 24 de ore. Multe alte specii de animale şi plante au un astfel de mecanism intern, de aceea există anumiţi timpi pentru mâncare, somn, mişcare sau alte procese. În cazul oamenilor, există posibilitatea modificării acestui ritm (deoarece suntem conştienţi de el), ceea ce înseamnă că îl putem adapta pentru a funcţiona mai bine (iar asta ne aduce o sănătate mai bună) sau, în anumite cazuri, îl putem deregla, ceea ce ne aduce probleme de sănătate. Studiul acesta reprezintă doar începutul, spun autorii săi, care vor să analizeze vocalizele cocoşilor, despre care susţin că nu sunt învăţate precum cântecele altor păsări sau limbajul uman. „Aşa cum nu ştim de ce câinele face „ham” şi pisica „miau”, nu ştim nici de ce cocoşii fac „cucurigu” şi vrem să descoperim mecanismul care controlează, genetic, acest comportament vocal”, explică Yoshimura.

 

Sursa şi foto: Discovery

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger