De ce călătoriile înapoi spre casă par mai scurte

0

Oamenii au adesea sentimentul că drumul de întoarcere spre casă după o călătorie este mai scurt decât cel dus, sentiment pe care l-a avut şi un astronaut al misiunii lunare Apollo 12, Alan Bean, deşi a parcurs aceeaşi distanţă dus-întors. Niels van de Ven, psiholog la Universitatea Tilburg din Olanda, a încercat să explice fenomenul.

Credinţa populară spune că un drum de întoarcere pare mai scurt pentru că e mai familiar, însă psihologul olandez a observat pe pielea lui că această ipoteză nu se susţine. Aşa că a pornit o serie de experimente. Unul dintre ele a avut ca protagonişti nişte indivizi care voiau să meargă cu bicicleta la un târg.Van de Ven i-a rugat pe fiecare să se întoarcă acasă pe aceeaşi rută, apoi i-a împărţit în două grupuri: pe participanţii din unul dintre ele i-a rugat să se întoarcă acasă pe aceeaşi rută, iar pentru cei din al doilea grup a pregătit un traseu de întoarcere alternativ. Dacă ipoteza cu familiaritatea ar fi fost corectă, atunci doar subiecţii din primul grup ar fi trebuit să aibă sentimentul că drumul de întoarcere a fost mai scurt. Însă s-a dovedit că ruta nu contează: ambele grupuri au perceput drumul de întoarcere mai scurt.

În urma experimentelor, psihologul a încercat o concluzie: “Observăm adesea că oamenii sunt prea optimişti când încep să călătorească”, spune el, aşa că la finalul unei călătorii lungi au impresia că a durat mai mult decât se aşteptau. Acest pesimism dobândit la final persistă până atunci când sunt pregătiţi să se întoarcă acasă. Însă aşa cum optimismul iniţial a făcut ca drumul dus să pară mai lung, aşa şi pesimismul face ca cel întors să pară mai scurt. Alţi psihologi îi dau dreptate astronautului Alan Bean, spunând că drumul de întoarcere acasă pare mai scurt pentru că presiunea impusă de ţintă este mai mică. “Când ţi-ai fixat o destinaţie, vrei să ajungi acolo la timp”, spune psihologul Richard A. Block, de la Montana State University. “Însă când te întorci acasă, nu mai contează atât de mult. Când te duci, atenţia este mai fixată pe destinaţie şi nu este distrasă”. Dacă eşti distras, sugerează el, drumul ţi se pare mai scurt.

Sursa: npr.org

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger