De ce câinii simt suferința stăpânilor

0

Disputele dintre stăpânii de câini și cei de pisici privind empatia patrupedelor e bine cunoscută: dacă primii spun, ”Dom’le, câinele vine mereu la tine când ești trist”, ceilalți le răspund ”Ba nu, pisica vine și se-așază de fiecare dată pe locul dureros.” Deși pot părea simple speculații afective, studii recente arată că, cel puțin în ceea ce-i privește pe câini, empatia există – ei pot simți atunci când prietenul lor cel mai bun, omul, nu o duce tocmai bine.

 

Cercetările publicate în Animal Cognition susțin că, dintre toate speciile, câinii sunt cei mai sensibili la emoțiile oamenilor. Potrivit specialiștilor, ”am domesticit câinii de foarte multă vreme, astfel încât am ajuns să-i determinăm să se comporte ca parteneri. Tocmai de aceea, câinii care au reacționat la stimulii noștri emoționali au avut șanse mai mari să fie păstrați pe lângă casa omului și să se reproducă.”

Experimentul în urma căruia s-a ajuns la aceste concluzii a constat în supunerea a 18 câini de companie, de vârste și rase diferite, la interacțiuni umane de câte 20 de secunde. Printre acești oameni, se numărau atât stăpâni ai animalelor, cât și străini. În timpul experimentului, oamenii au murmurat într-un mod neobișnuit, cercetătorii încercând să vadă dacă e nevoie doar de semne ale comportamentului atipic pentru a-i face pe câini să reacționeze. De asemenea, oamenii s-au mai prefăcut că plâng, situații în care majoritatea câinilor, indiferent dacă se aflau sau nu în fața propriilor stăpâni, au venit să-i ”consoleze” pe oameni: au devenit dintr-o dată supuși, mirosindu-i pe cei din fața lor sau lingându-i.

Potrivit unei alte cercetări publicate de curând în PLoS ONE, creierul canin reacționează instantaneu la vederea oamenilor. O anumită zonă cerebrală s-ar părea că este asociată recompenselor primite din partea oamenilor, activându-se de fiecare dată când câinele anticipează primirea unui astfel de bonus. ”Rezultatele arată că cei mai mulți câini acordă extrem de multă atenție semnalelor umane, semnale ce ar putea avea o legătură directă cu sistemul de gratificare al câinelui,” spune conducătorul studiului, Gregory Berns, de la Centrul Emory pentru Neuropolitici. Caracterul inconștient al acestor mecanisme este susținut, de pildă, și de exemple precum caracterul contagios al căscatului: dacă stăpânul cască, iar în încăpere se află un câine, acesta din urmă va face, cel mai probabil, același lucru.

 

Sursa: Discovery News

Foto: Flick / Fox Fotography


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger