Poate părea o falsă problemă, însă, în fond, pasiunea bărbaților pentru protuberanțele feminine, dezgolite sau acoperite, poate părea uneori o curiozitate a speciei. Oamenii de știință ai încercat să dezlege acest mister prin numeroase experimente, însă de curând, un cercetător în neuroștiințe a propus o teorie despre care crede că va face lumină odată pentru totdeauna în această privință.
Larry Young, profesor de psihiatrie la Emory University, este de părere că de-a lungul evoluției s-a creat un circuit neuronal foarte puternic, menit inițial să consolideze relația dintre mamă și copil, prin intermediul alăptatului, circuit folosit acum de specia umană pentru a-și consolida și relațiile de cuplu. Pe scurt, bărbaților le plac sânii cam la fel cum le plac copiilor.
Când sfârcurile femeii sunt stimulate în timpul alăptării, se eliberează așa-numitul ”hormon al dragostei”, oxitocina, care o ajută pe mamă să-și dedice atenția și afecțiunea copilului. Același circuit neuronal însă e folosit și în cazul relațiilor dintre bărbați și femei, sugerează cercetările recente, care au descoperit că stimularea sfârcurilor produce plăcere sexuală celor mai multe femei, activând aceleași regiuni cerebrale ca stimularea vaginală sau clitoridiană. Când partenerul atinge sfârcurile femeii, acest lucru declanșează secreția de oxitocină în creier, la fel ca atunci când femeia alăptează. Doar că în acest caz, atenția femeii se canalizează exclusiv spre partenerul său.
După părerea lui Larry Young, ”atracția față de sâni este un efect de organizare cerebrală care se declanșează la bărbații heterosexuali atunci când ajung la pubertate. Evoluția a selectat această organizare cerebrală la bărbați, care-i face să fie atrași de sâni în contexte sexuale, datorită faptului că rezultatul este activarea circuitelor de consolidare a relației în cazul femeilor, acestea simțindu-se mai apropiate de bărbați. Este vorba de un comportament pe care bărbații l-au dezvoltat pentru a stimula circuitele neuronale feminine legate de atașament,” spune cercetătorul american, citat de LiveScience. Potrivit lui Young, acest fenomen se petrece strict în sfera umană, nu în cea animală, din cauza relațiilor momogame, specifice oamenilor. Un alt element care ar putea explica această reacție este faptul că oamenii fac sex față în față, ceea ce oferă mai multe ocazii pentru stimularea sânilor.
Desigur, ca orice teorie lansată în câmpul dezbaterilor, mai ales pe un asemenea subiect, ipoteza lui Young a stârnit reacții: Fran Mascia-Lees, antropolog la Rutgers University și autoare a unui volum despre rolul sânilor în evoluție, susține că o obiecție pertinentă e reprezentată chiar de faptul că nu toți bărbații sunt atrași de sâni. Exemplul invocat de ea este al unor culturi africane, unde bărbații nu văd niciodată sânii femeilor și nici nu li se par atrăgători.
Sursa: LiveScience
Foto: joost5.tumblr.com
Puteți citi și:
Noul puritanism: New Yorker e sancționat de Facebook pentru sfârcurile Evei
Ziua sânilor dezgoliți la New York
Un comentariu
Dar cercetatorii astia n-au si ei ceva mai bun de facut? pe bune, de ce ar avea cineva nevoie de o explicatie stiintifica pentru asta??