De ce bărbații și femeile se sărută în mod diferit

1

Originile sărutului nu sunt cunoscute, însă unii oameni de știință cred că practica se trage din ritualurile de hrănire din lumea animală, în care mamele mestecă mâncarea înainte de a o introduce în gura puilor pe cale orală. Din acest gest s-ar fi dezvoltat acest semn de dragoste și afecțiune, iar o nouă carte explică știința din spatele său și modul în care bărbații și femeile abordează relațiile amoroase.

În volumul „Știința sărutului: Ce ne spun buzele”, autoarea Sheril Kirshenbaum citează munca de cercetare a antropologului Helen Fisher, de la Rutgers University din SUA, care spune că sărutul a apărut pentru a satisface trei nevoi esențiale: pofta sexuală, dragostea și atașamentul. Săruturile romantice sunt întâlnite în 90% din culturile lumii, iar rolul său, scrie Kirshenbaum, este să ne ajute „să găsim parteneri, să ne luăm un angajament față de o persoană și să țină cuplurile laolaltă îndeajuns încât să ajungă să aibă un copil”.

Valurile de reacții biologice din timpul unui sărut pasional joacă un rol important în acest proces. Cercetările arată că sărutul sporește nivelul unor neurotransmițători precum dopamina, asociată poftei și dorinței, și serotonina, care este asociată stării de bine și care declașează gânduri obsesive legate de un partener. Încleștarea buzelor mai sporește și cantitatea de oxitocină, așa-numitul „hormon al iubirii”, a cărui eliberare în timpul unui orgasm declanșează sentimentul de atașament între două persoane.

„Ce mi s-a părut fascinant este că substanțele chimice din organismul nostru sunt responsabile pentru așa-numitele simptome pe care le asociem cu îndrăgostirea”, spune Kirshenbaum pentru revista Time. „Nu cred că scoate romantismul din ecuație, dar ne o oferă o înțelegere științifică mai bună despre modul în care se comportă corpurile noastre”. Totodată, un sărut prost poate îndepărta două persoane de la primul contact. 59% dintre bărbați și 66% dintre femei spun că au încheiat o relație din cauza unui sărut prost.

Se parte că simțul olfactiv ar putea fi parțial responsabil, pentru că ne ajută la modul inconștient să culegem indicii legate ADN-ul unei persoane sau de dispoziția ei reproductivă. Biologul Claus Wedekind a observat că femeile sunt cel mai atrase de mirosul bărbaților care au un sistem imunitar foarte diferit de al lor din punct de vedere genetic. Asta s-ar putea afla în spatele dorinței de a avea copii cu un nivel ridicat de diversitate genetică, ceea ce i-ar face mai sănătoși și le-ar oferi mai multe șanse de a supraviețui.

Bărbații folosesc la rândul lor sărutul pentru a îndepărta parteneri nepotriviți sau pentru a se face atrăgători în fața celor pe care îi consideră dezirabili. „Bărbații au tendința de a săruta pentru a obține favoruri sexuale sau pentru aplanarea unor conflicte”, spune psihologul Gordon Gallup, de la Universitatea din Albany. „Femeile folosesc sărutul mai degrabă ca un instrument de evaluare a partenerilor”. Gallup a observat că bărbații sunt mai predispuși la a săruta cu limba decât cu gura închisă. O posibilă teorie este că bărbații au cantități mici de testosteron în salivă.

„În cadrul schimburilor de salivă, nivelul de testosteron din saliva bărbaților ar putea stimula nivelul de testosteron al femeilor, sporindu-i acesteia receptivitatea și libidoul”, spune psihologul american. „În cazul relațiilor pe termen lung, frecvența săruturilor este un bun indicator al sănătății acestor relații”, motiv pentru care femeile insistă să le aplice înainte, în timpul și după actul sexual. Pentru femei, sărutul este testul suprem de probare a potențialului unui partener. În ceea ce-i privește pe bărbați, știm cu toții ce vor aceștia.

Sursa: Time

Foto: Flickr/DavidMartynHunt

Citiți și:

“Addicted to love”: Dragostea, chimie sau sentiment?

Anti-Valentine’s Day în Bucureşti

Cele mai bizare tehnici de seducţie din lumea animală


Tags:Un comentariu

  1. “59% dintre bărbați și 66% dintre femei spun că au încheiat o relație din cauza unui sărut prost”
    Bah, astia de la Adevarul, da’ bine mai bagati in ele !!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger