Un psiholog al Universităţii din Essex, autor al unui studiu recent despre cauzele mortalităţii premature în rândurile cetăţenilor UE, spune că bărbaţii, spre deosebire de femei, au şanse să moară mai repede, dat fiind stilul de viaţă cu efecte distructive: consumul de alcool şi de droguri, precum şi comportamentul sexual, le reduc speranţa de viaţă reprezentanţilor sexului tare.
Lansat recent, un studiu al Forumului European pentru Sănătatea Bărbatului arată că, în intervalul de vârstă 16-64 de ani, rata mortalităţii este dublă în cazul bărbaţilor. Mortalitatea prematură este în primul rând determinată de stilurile de viaţă mai puţin sănătoase decât cele adoptate de femei: alimentaţie necorespunzătoare, excese de alcool şi droguri, lipsa exerciţiilor fizice ş.a.m.d. conduc la efecte alarmante. Potrivit raportului, în ţările membre UE, mor anual 630.000 de bărbaţi cu vârste până în 64 de ani, în timp ce numărul femeilor decedate se ridică la 300.000. Printre cele mai importante concluzii ale studiului se numără:
– În Europa, numărul bărbaţilor fumători sau foşti fumători îl depăşeşte pe cel al femeilor: 63% din bărbaţi au fumat măcar într-o anumită perioadă, spre deosebire de femei, care au încercat nicotina în proporţie de 45%.
– Bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile să consume alcool în cantităţi dăunătoare: în 23 dintre cele 31 de ţări analizate, rata mortalităţii bărbaţilor determinată de boli cronice ale ficatului este dublă faţă de rata mortalităţii femeilor.
– Bărbaţii apelează mult mai des decât femeile la droguri ilegale: 82% din cazurile de supradoză cu heroină au ca vitcime bărbaţi, majoritatea în jurul vârstei de 3o de ani.
– Creşterea numărului de persoane infectate cu HIV este mult mai sensibilă în ultimii ani în rândurile bărbaţilor, acest lucru fiind valabil pentru cea mai mare parte a ţărilor analizate.
“Pentru prima dată avem o imagine clară a stării de sănătate a bărbaţilor din UE. Acum ştim care sunt datele, iar responsabilii care se ocupă de politicile Europei vor şti cu ce au de-a face, pentru a putea lua măsurile necesare,” a declarat pentru AP unul dintre autorii studiului, profesorul Alan White de la Leeds Metropolitan University. Măsurile de prevenire a acestor fenomene nu vor întârzia să apară, atâta vreme cât UE se îngrijorează cu privire la forţa de muncă activă: “Nu e vorba doar de sănătate. Moartea prematură a bărbaţilor subminează economia, familiile, subminează femeile şi copiii, ne subminează siguranţa socială şi serviciile de sănătate,” e de părere Ian Banks, preşedintele Forumului European pentru Sănătatea Bărbatului.
Sursa: AP
Foto: Visualphotos.com