Orașele și natura nu trebuie să fie la capete diferite ale spectrului. Un oraș care le permite locuitorilor săi să experimenteze lumea naturală este mai fericit și mai productiv. Inițiativa Orașe Biofile încearcă să arate cum putem face tranziția de la orașele de beton, la oaze de verdeață.
Proiectul Biophilic Cities, o inițiativă a profesorului Tim Beatley de la Școala de Arhitectură din cadrul Universității din Virginia, are ca scop identificarea celor mai bune practici pentru crearea de “orașe biofilice” care să se combine cu lumea naturală. “Noi am co-evoluat cu lumea naturală, iar pentru a fi sănătoși și a avea o viață cu rost avem nevoie de contactul cu natura”, explică Beatley.
Biologul E.O. Wilson a propus termenul de “biofilie” în urmă cu două decenii, descriind-o ca afilierea emoțională ereditară a ființelor umane față de alte organisme vii. Ideea a câștigat popularitate în design, dar a fost aplicată abia recent orașelor.
Beatley descrie biofilia în funcție de procentul din populație dintr-o zonă cu verdeață, procentul din suprafața orașului acoperită de vegetație, numărul de amenajamente verzi (de exemplu acoperișuri verzi), durata medie de timp petrecut pe zi în aer liber, numărul de plimbări pe jos, procentul din populație care poate identifica flora și fauna locale și prioritatea acordată conservării naturii de către autoritățile locale.
Nu există niciun oraș care să exemplificetoți acești factori, dar sunt orașe care îndeplinesc o mare parte dintre criterii. Singapore, spune Beatley, a trecut de la a fi un oraș-grădină la a fi un oraș într-o grădină. Majoritatea oamenilor locuiesc în clădiri înalte, dar au o rețea foarte bună de parcuri și spații verzi.
Biofilia apare și în cele mai neașteptate locuri. În Scottsdale, Arizona, McDowell Sonoran Conservancy face eforturi să conserve o suprafață de 36.400 de acri de deșert , o suprafață echivalentă cu o treime din oraș. Când se va finaliza, proiectul va consta într-unul dintre cele mai mari exemple de conservare urbană din lume. Sute de voluntari lucrează acolo zilnic.
Nu e benefic doar pentru locuitori să aibă o legătură cu natura, ci și pentru economie. În Austin, Texas, o colonie mare de lilieci mexicani s-au decis, în anii 1980, să se adăpostească vara în structura podului Congress Avenue. La început, locuitorii nu erau bucuroși cu cei 1.500.000 de lilieci, dar, acum, colonia, cea mai mare colonie urbană de lilieci din lume, este o uriașă atracție turistică.
De asemenea, biofilia e bună și pentru sănătate. Studiile arată că stresul scade semnificativ dacă trăim în orașe conectate cu natura.
Curentul este în creștere în toată lumea. Beatley lucreacă, în cadrul proiectului său, cu mai multe orașe, printre care New York, San Francisco, Oslo și Helsinki.
Sursa: fastcoexist.com
Sursa: Flickr / mrhayata