De ce au zebrele dungi?

0

De ce au zebrele dungi a fost subiect de dezbatere timp de decenii în rândul oamenilor de știință. Cercetători din Ungaria și Suedia susțin că au rezolvat misterul. Se pare că dungile țin muștele la distanță.

 

Dungile fac zebra să fie neatractivă pentru muște, cheia fiind felul în care modelul cu dungi reflectă lumina. “Am început să studiem cai maro, negri și albi”, explică Susanne Akesson, de la Universitatea Lund, membră a echipei internaționale de cercetători implicați în studiu. “Am descoperit că în cazul cailor negri și maro, avem de-a face cu lumină polarizată orizontal, acest efect făcând caii foarte atractivi pentru muște”, spune aceasta.

Asta înseamnă că lumina se întoarce dinspre pielea închisă la culoare a cailor și merge în valuri în ochii muștelor înfometate. Lumina se mișcă pe un plan orizontal, așa cum un șarpe se târește pe pământ. Dinspre pielea deschisă la culoare a cailor se reflectă lumină nepolarizată, neatractivă pentru muște. Drept urmare, caii albi sunt mai puțin deranjați decât semenii maro sau negri.

După ce au făcut această diferență, cercetătorii au încercat să afle cum se manifestă lumina pe zebre și cum le afectează asta pe muște, cel mai enervant dușman al acestora. Cercetătorii au făcut un experiment în cadrul căruia au pus o tablă neagră, una albă și mai multe cu dungi într-un camp rural din Ungaria.  Au uns tablele cu lipici pentru insecte și au numărat câte s-au prins de fiecare tablă.

Tabla care era cea mai asemănătoare cu pielea zebrelor a atras cel mai mic număr de muște, chiar mai puține decât tablele albe, ceea ce a fost surprinzător întrucât pielea zebrelor conține și negru. Aceleași rezultate le-au obținut și când au plasat în câmp reprezentări 3D ale unor animale în mărime naturală cu piele neagră, albă și dungată ca a zebrelor.

Foto: Flickr / ross_hawkes

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger