În ultimii ani, iernile au fost foarte reci, în special în Europa Centrală, făcîndu-i pe mulți dintre noi să se îndoiască de încălzirea globală. Climatologii au descoperit o explicație pentru temperaturile joase, explicație care, din păcate, nu ne liniștește în privința încălzirii planetei.
Se bănuia de mult că temperaturile au legătură cu ciclul de 11 ani al soarelui dar nu se putea demonstra. Cercetătorii de la Institutul de Geoștiințe al Universității Johannes Gutenberg din Germania au studiat în istorie anii în care a înghețat Rinul și au decoperit că aceștia sunt exact anii în care activitatea magnetică a soarelui e cea mai scăzută, cînd apar așa-numitele pete pe soare.
Acest lucru se întîmplă o dată la 11 ani și 2010 și 2011 au fost ani de sfîrșit de ciclu. Efectul petelor e unul local, pentru că în timp ce iernile din Europa au fost grele, cele din Islanda au fost mai ușoare decît de obicei.
Frigul neobișnuit din țările europene nu contrazice însă teoria încălzirii globale. Pe ansamblu, planeta s-a încălzit, ca dovadă că Rinul n-a mai înghețat din 1963. Deși din 11 în 11 ani iernile sunt mai dure, restul iernilor sunt mai blînde decît erau în perioadele pre-industriale. Momentele de îngheț maschează tendința generală pentru că clima are mai multe cauze. Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă trebuie scăzut, altfel protecția planetei față de soare slăbește.