Încă de la începuturile programelor spaţiale, oamenii de ştiinţă au spus că lipsa gravităţii are un impact negativ asupra sănătăţii umane. Sistemul imunitar nu răspunde, în spaţiu, în acelaşi fel în care o face când omul este pe Pământ. Cercetări recent publicate arată că motivul pentru care se întâmplă acest lucru este lipsa funcţionării, în stare de imponderabilitate, a unui important proces celular.
Cercetările au fost realizate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi au fost coordonate de astronautul Thomas Reiter (ESA); durata experimentului propriu-zis pe care se bazează cercetarea a fost de cinci luni. Acesta a constat în creşterea a două seturi diferite de culturi de celule umane: un set, în imponderabilitate şi altul, în condiţii simulate de gravitaţie. Culturile de celule au fost analizate ulterior pe Pământ şi astfel oamenii de ştiinţă au observat că acele celule crescute în condiţii fără gravitaţie erau în formă mult mai proastă decât celelalte, crescute în condiţii de gravitaţie simulată. După mai multe analize, cercetătorii au descoperit că un anumit proces celular este scurtcircuitat de absenţa gravităţii.
Fără gravitate, procesul respectiv (activ în celulele umane în condiţii normale, adică cu gravitate) nu are loc şi este vorba de un proces care afectează gene ce controlează dezvoltarea şi activitatea celulelor responsabile cu imunitatea organismului. În absenţa acestui proces care să activeze genele, care să lucreze la nivel molecular, celulele imunitare sunt dezavantajate în cazul apariţiei unei infecţii. Descoperirea este extrem de important pentru programele spaţiale şi tot ce înseamnă călătorie în spaţiu, dar ajută şi la îmbunătăţirea tratamentelor pentru diverse infecţii, boli autoimunitare sau probleme inflamatorii, aici, pe Pământ.
Sursa: Geek
Foto: AstroBob