De ce are Spania cele mai multe lifturi din lume

0

În comparaţie cu alte ţări, Spania are un număr foarte mare de lifturi şi asta pentru că, scrie The Atlantic, majoritatea spaniolilor locuiesc în blocuri de apartamente, ceea ce se datorează în parte regimului autocrat al lui Franco. În 2012, în jur de 65% din populaţia spaniolă locuia la bloc, un procent situat mult peste media europeană de 46%. La egalitate cu Spania la acest capitol sunt Letonia şi Estonia.

 

 

De menţionat e că, spre deosebire de alte ţări în care foarte mulţi oameni de oameni locuiesc în apartamente, spaniolii nu stau cu chirie, ci sunt proprietari (83,2% la nivelul lui 2004). Doar Irlanda se apropie de acest procent, cu 81,4%, diferenţa fiind că doar 5% din irlandezi locuiesc la bloc. Spania nu a stat însă bine tot timpul la capitolul proprietarilor de locuinţe. În anii ’50, mai puţin de jumătate din populaţie avea locuinţe în proprietate, procentul urcând la 80% în următoarea jumătate de secol. Asta s-a datorat polticii lui Franco, dictatorul care a condus ţara de la sfârşitul Războiului Civil, în 1939, până la moartea sa din 1975. 

 

 

Înainte de Războiul Civil, oraşele din Spania au cunoscut un influx de migranţi de la sate, ceea ce a dus la împuţinarea numărului de locuinţe şi a îndemnatul regimul lui Franco să impună măsuri severe în sectorul închirierilor de case. Protecţia chiriaşilor în faţa evacuării era nelimitată; rudele lor apropiate îi puteau succeda la chirie şi puteau beneficia de aceleaşi condiţii, iar chiriile au fost îngheţate. Legislaţia restrictivă a făcut dificilă acumularea de profit de partea proprietarilor şi a descurajat întreţinerea locuinţelor şi construirea altora noi. Calitatea locuinţelor s-a deteriorat considerabil, iar numărul lor a continuat să scadă.

Aşa că, în anii ’50, guvernul a schimbat moneda. “Vrem o ţară de proprietari, nu de proletari”, a spus ministrul pentru locuinţe al Spaniei în 1975. Noua politică i-a îndemnat pe proprietari să vândă locuinţe chiriaşilor la preţuri foarte mici. Citiţi restul poveştii pe The Atlantic.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger