De ce are nevoie corpul nostru de vacanţe

0

Petreceţi prea mult timp la muncă şi nu mai aveţi vacanţe? Ştiinţa spune că asta dăunează destul de grav sănătăţii. Programele de lucru tot mai solicitante ne fac să amânăm mereu plecarea în vacanţe şi asta lasă urmări asupra noastră. Studiile ştiinţifice ne explică şi de ce, scrie Science Alert.

Dacă nu luăm o pauză de la muncă în fiecare an, expunerea îndelungată la stres poate duce la probleme cardiace. Programul prea lung de muncă este asociat afecţiunilor de acest tip: oamenii care lucrează mai mult de opt ore pe zi prezintă un risc cu 40% mai ridicat de a dezvolta o afecţiune cardiacă. Factorii care ar putea explica această corelaţie sunt stresul, lipsa de odihnă şi somnul insuficient. Un alt studiu care a investigat factorii de risc în cazul atacului de cord pe trei generaţii, din 1948 încoace, a arătat că bărbaţii care nu îşi luau vacanţă timp de mai mulţi ani la rând prezentau un risc cu 30% mai ridicat de a face atac de cord.

Nu doar corpul are nevoie de vacanţă, ci şi mintea. Studiile de specialitate relevă că oamenii sunt mai creativi dacă îşi lasă mintea liberă, astfel că persoanele care sunt legate de birou nu au performanţele aşteptate, mai ales dacă sunt şi mai în vârstă. A petrece ceva timp departe de locul de muncă, în schimb, ne poate face mai productivi. Statul pe plajă sau vizitarea unor locuri noi (sau alte activităţi pe care de regulă le facem în vacanţă) au, de asemenea, beneficii pentru sănătatea noastră mintală: scad riscul de depresie, îmbunătăţesc percepţia asupra vieţii.

“Oamenii se simt mai bine în vacanţe, au o stare de spirit mai bună, sunt mai puţin tensionaţi, au un nivel mai ridicat de energie şi sunt mai mulţumiţi de viaţă”, spune psihologul olandez Jessica de Bloom. Însă această stare dispare destul de repede după ce revenim la programul normal de muncă. Totuşi, pentru o perioadă de timp, efectele sale persistă şi ne ajută să fim mai creativi şi mai productivi la locul de muncă. Aşa că o posibilă soluţie ar fi să ne luăm vacanţe mai dese… motivând şefilor că, în fond, este atât în interesul sănătăţii noastre, cât şi al eficienţiei activităţii la locul de muncă unde suntem aşteptaţi să avem rezultate bune J

Sursa şi foto: Science Alert


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger