De ce afecteaza e-mailul relatiile off-line

5

Intr-o lume a conexiunii perpetue, oamenii par sa fie tot mai deconectati. Tot mai multi spun ca nu au cu cine sa discute probleme importante sau ca au mai putini confidenti decat acum 20 de ani, studentii din ziua de azi se dovedesc mai putin empatici decat cei ai generatiilor trecute, iar psihologii sunt de parere ca trendul ar avea de-a face cu dependenta in crestere fata de comunicarea digitala si de alte canale new media. Cel putin asa arata o analiza a publicatiei The Time pe societatea americana.

(articol preluat de pe The Time)

Serviciile de e-mailing si retelele sociale par sa substituie relatiile de prietenie off-line, in loc sa le incurajeze, iar distanta specifica interactiunilor din fata monitorului poate urzi sentimente de izolare si tendinta de a ne pasa mai putin de altii. Pana la urma, daca nu ai chef sa asculti problema unui prieten in mediul online, tot ce trebuie sa faci este sa te deloghezi si sa-ti vezi de ale tale.

Cercetatorii de la Duke University, SUA, au observat ca, din 1985 pana in 2004, procentul oamenilor care spun ca nu au cu cine sa discute probleme importante s-a triplat, pana la 25%. Aceeasi cercetare a stabilit ca, per total, americanii au cu o treime mai putini prieteni si confidenti decat acum doua decenii.

Un alt studiu recent, realizat de data aceasta de cercetatorii de la Universitatea din Michigan, a descoperit ca studentii dau dovada de mai putina empatie – capacitatea de a intelege si a rezona cu sentimentele altora – decat omologii lor din generatiile trecute. Motivul, cred psihologii, este dependenta sporita fata de instrumentele de comunicare online.

Problema este ca, pe masura ce empatia se pierde, si increderea dispare o data cu ea, iar fara incredere nu putem avea o societate inchegata. Cercetatorul Gregory Northcraft, de la Universitatea din Illinois, specializat in colaborarea la locul de munca, spune ca mijloacele de comunicare high-tech, cum ar fi e-mailul sau videoconferinta (intr-o masura mai mica), dezbraca interactiunea de contactul personal necesar dezvoltarii increderii. Daca, pe de o parte, tehnologia inseamna castig de timp, pe de alta parte, ea afecteaza calitatea relatiilor umane.

Impreuna cu colegul sau Kevin Rockmann, de la George Mason University, Northcraft a impartit pe echipe 200 de studenti, pe care i-a angrenat in proiecte complicate: unul avea de-a face cu dezarmarea nucleara, celalalt cu fixarea preturilor. Unele grupuri au comunicat prin e-mail, altele pe calea videoconferintei si restul fata in fata. La final, cei care au interactionat in carne si oase au dat dovada de cel mai mare nivel de incredere si de cea mai eficace cooperare, in timp ce utilizatorii e-mailurilor au lucrat cel mai prost in echipa si au avut rezultatele cele mai slabe.

Northcraft propune o concluzie: intalnirile din viata reala, in care participantii vad cat de implicati sunt colegii lor, genereaza mai multa incredere; pe e-mail, in schimb, nu se mai poate vedea gradul de implicare, ceea ce poate duce la gandul ca celalalt nu face nimic si incuraja tandala reciproca. Un e-mail nu poate arata cat de in serios isi ia cineva munca in cadrul unui proiect, iar fenomenul se rasfrange si asupra familiei si a prietenilor.

Foto: Flickr/adria.richards

Tags:5 comentarii

  1. Haios ca la un articol despre comunicarea digitala si cum aceasta afecteaza relatiile umane nu exista niciun comentariu pana la ora asta. 😀

    Bafta

  2. Pingback: Tweets that mention De ce afecteaza e-mailul relatiile off-line » Think Outside The Box -- Topsy.com

  3. @cristina: ideea e ca am ajuns ca noi blogerii am ajuns sa stam pe mess si sa vorbim cu prietenii, in timp ce cei considerati “prosti”, “cocalari”, etc. stau la coltul blocului cu o bere in fatza si socializeaza mult mai eficient ca noi.

  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » STIRI 24-25 IUNIE

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger