De ce adolescenții sunt impulsivi, predispuși la adicții și ar trebui să-și protejeze creierul

1

Cercetătorii încearcă să explice de ce adolescenții nu își pot controla impulsurile și lua decizii rapide și inteligente ca adulții. Frances Jensen, specialistă în neuroştiinţe, a scris cartea The Teenage Brain (Creierul adolescentului), în care explică de ce adolescenţii pot fi impulsivi, capricioşi şi nu foarte responsabili când vine vorba de luat decizii. Recent, a acordat un interviu postului de radio NPR.

 

 

Analizând dezvoltarea cerebrală a oamenilor, cercetătorii au observat că, la un adolescent, lobul frontal al creierului, mai exact regiunea care controlează procesul de luare a deciziilor, este deja construit, dar nu și complet izolat, căptuşit, așa că semnalele se mișcă mai încet.

“Avem o izolaţie naturală care se numeşte mielină”, spune Jensen. “E o grăsime şi durează până se dezvoltă. Celulele construiesc mielina şi o dezvoltă de jur împrejurul exteriorului acestor căi cerebrale, iar asta durează ani de zile”. Acest proces de căptuşire începe în partea din spate a creierului, de unde continuă spre cea din faţă. Creierul nu e complet matur decât pe la sfârşitul vârstei de 20 de ani, spune Jensen, uneori chiar mai târziu. În partea din faţă a lui se află cortextul frontal şi cel prefrontal, regiuni care se ocupă cu percepţia, empatia, cu funcţii executive precum controlul impulsurilor sau al comportamentelor de risc. Acestea sunt cele din urmă zone căptuşite cu mielină. Cartea explică şi de ce adolescenţii sunt susceptibili la adicţii.

Dependența, spune specialista, este de fapt o formă de învățare. În sensul că există expunere repetată, doar că la o substanță, fiind un proces care nu activează acea parte a creierului pe care o folosim pentru a învăța, ci sistemul de recompensă de la nivel cerebral. Învățatul stimulează și amplifică o sinapsă. Substanțele fac același lucru. Astfel, se crează un circuit de recompensă în jurul subsatnței pentru o dependență mai puternică și de mai lungă durată. Adicția este, din păcate, la fel de eficientă ca învățarea de lucruri noi în creierul adolescentului. E important ca adolescenții să știe că pot deveni dependenți mai ușor decât adulții și că efectele substanțelor pe care le consumă sunt mai periculoase și mai de lungă durată în cazul lor.

Alcoolul în exces poate omorî celule cerebrale din creierul adolescentului, ceea ce nu se întâmplă în cazul unui adult. Aceeași cantitate de alcool poate produce daune cerebrale permanente în creierul unui adolescent și nicio daună în creierul unui adult. Pentru că au mai multă plasticitate, mai mult substrat, mare parte din substanțele adictive se agață de mai multe ținte din creierul adolescenților decât din cel al adulților. Creierul uman găzduiește canabinoizi, receptori de care se agață canabisul atunci când pătrunde în organism. S-a dovedit că aceste ținte blochează procesul de învățare și memorare, incapacitând formarea de noi amintiri. Ce e interesant e că creierul adolescenților are mai mult spațiu de acțiune pentru canabis decât cel al adulților, iar substanța poposește acolo mai multă vreme. De exemplu, dacă un adolescent fumează niște iarbă în weekend, efectele substanței ar putea rămâne până joia sau vinerea viitoare, durata fiind mai mică în cazul adulților. Citiți mai mult pe NPR.org.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger