Reuters are un articol pe această temă, în care sunt enumerate motivele ipotetice pentru spargerea petrecerii Facebook. Acestea ar fi, în principiu, următoarele, dar suntem siguri că fiecare are cîte ceva de adăugat pe listă.
Ne doare ce vedem
Multă lume s-a săturat să vadă imagini cu foste iubiri în noi contexte. Pentru unii, FB e folosit și în acest scop, să le arăți foștilor cît de bine ești fără ei, să-i faci geloși, să le stîrnești regretele. Dacă, așa cum se spune mai nou, pierderea dragostei e la fel de chinuitoare ca un sevraj după dependența de cocaină, orice imagine care amintește de trecutul apropiat poate fi înnebunitoare.
Nu ne place ce devenim
Să-ți petreci ore la rînd privind fotografiile altora e plăcut la început, cînd abia descoperi jucăria, dar după un timp e obositor și jenant. Ajungi să te întrebi ce fel de om ai devenit, ce spune despre tine această preocupare. Cîndva citeai sau te plimbai, acum ești un voyeur obsedat.
Prea multe relații false
Mai mulți prieteni decît trebuie (nu putem procesa decît150 maxim, spun psihologii) și prea puține lucruri în comun, prea multă amabilitate și disponibilitate, prea puțină apropiere adevărată, slăbirea relațiilor reale, din lumea cu miros și atingere, tot acest aer de tabără școlară începe să-i facă pe adulți să se simtă inconfortabil.
Administrarea reputației a început să obosească
Sunt profesioniști din diverse domenii pe care îi afectează asocieri nedorite, fotografii de la petreceri în care sunt tag-uiți și nu arată prea profi, iar dacă șeful sau colegii sau partenerii de afaceri o să se abțină și n-o să-ți spună că te-au văzut într-o poză grețos de beat, cu o expresie tîmpă pe față, nu înseamnă că n-o să țină minte și că în mintea lor n-ai rămas, pentru totdeauna, lipit de acel moment, care de acum înainte te definește mai mult decît orice altceva ai făcut în viață.
Ne-am săturat de lăudăroșenie
Facebook scoate la lumină cocalarul din fiecare. Ce prieteni cool ai, ce concerte mișto ai văzut, ce haine superbe ți-ai mai luat, ce Piramidele ai mai văzut sau Times Square, pe ce insule grecești ți-ai mai făcut vacanța, cum te-ai dat pe motocicletă, ai apărut la televizor sau ai plantat copaci – utilizatorii au fix mentalitatea unor noi îmbogățiți, doar că în loc de lanțuri de aur își atîrnă la gît imagini.
Despre toate acestea s-a tot vorbit, de cînd a apărut Facebook, și s-au făcut milioane de ironii și glume, multe direct în statusul Fb. Numai că după un timp intervin oboseala și plictiseala, dispare efectul de noutate și iritarea inițială s-a transformat în enervare.
Rămîne de văzut dacă Google+ va reuși să propună ceva alternativ sau rețelele de socializare vor intra in istorie, înlocuite fiind de cine știe ce nouă nebunie virtuală.
FOTO: NEW YORK TIMES
12 comentarii
Si daca tot va plangeti de facebook, atunci de ce aveti pe site facebook like box? :))
Si in legatura cu “relatiile si prieteniile” false, unde scria ca trebuie neaparat sa cunosti o persoana ca sa ii dai accept as friend?
Si daca e pana acolo, cui nu ii place Facebook, nu isi face cont! Este foarte simplu!! :))
ba om prost,mai intai trebuie sa iti faci cont,utilizezi si dupa aia tragi concluzia daca iti place sau nu. sau tu te-ai nascut inainte ca parintii tai sa faca sex?
1) Raspunsul se cheama ‘hide’. Il folosesc si eu, insa mai putin pentru fostii iubiti, si mai mult pentru cei care ma invadeaza cu fotografiile cu bebelusi. O poza pe saptamana e destul, oameni buni.
2) Nu vad care-i problema. Oricum petrec ore pe sir pe internet uitandu-ma la chestii banale, si dat fiind acest fapt, nu prea conteaza daca e vorba de Lolcats sau de pozele prietenilor.
Alta chestie: de ce ar fi voyeurism sa te uiti la informatii si poze care au fost publicate de bunavoie si nesilit(a) de nimeni?
3) Okay, aici aveti dreptate, am prea multi prieteni pe acolo, chiar daca eu nu le-as chema prieteni, mai degraba cunostinte.
4) Raspunsul e ‘fara poze la petreceri informale’. Daca cineva are nevoie sa fie amintit(a) cum arata dupa al cincilea shot, povesteste-i. Pentru mine, aceasta regula a existat si inainte de Facebook.
5) Cine vrea sa se laude, o sa se laude. A facut-o si inainte de Facebook, o s-o faca si dupa. Numai ca Facebook le strange la un loc pe toti, si de aia se pare mai mult. N.am intalnit nici un prieten modest in viata de zi cu zi, care s-ar fi cocalarit (pitzipongit) pe Facebook.
Pun pariu pe o lada de bere ca peste un an ne vom aduce aminte de FB. Si atat.
Cum ne aducem aminte de hi5? 🙂
ce-i hi5? :))
care e alternativa? cale de intoarcere nu prea este, nu putem merge decat inainte, catre ceva mai bun.
Daa!… o mufa in dos…
Efectiv, tine un timp FB asta dar se va ramoli…..am vazut de altfel si filmul si nu ma convins deloc.
E o chestie practica cicà dar pe mine nu ma convins deloc: am dezactivat pur si simplu contul pe FB si n’au decit sa fie 500de milioane si fara mine .
Mai pe clar ce este de genul multinational, pute !
Industria farmaceutica ,nu va spune nimic ? Cea a petrolului ,a finantelor ,a alimentatiei genul C.Cola , Mc Dona.ds ci tot felul de abuzuri si experimente pe pielea poporului.
Ca sa nu mai zicem de politicieni …
Asa ca duca-se pe apa simbetei cu FB-ul lor.
Vi sa zis ca pozele ce le postati intrà in proprietatea FB ? Ei bine stiti acum !
Pe scurt- BIOCOT !
Pingback: De ce a inceput exodul de pe Facebook « Stiri despre IT
titlul e debil! Facebook creşte exponenţial – verificabil cu un simplu google- fără nici o nădejde din partea vreunui competitor să-l mai egaleze , darămite să-l întreacă.
vorba Radio Guerilla, ‘cine nu crede in digital, cade in derizoriu’