Când cocaina și alcoolul se combină în organismul unei persoane, rezultatul este un drog unic, numit cocaetilenă, care funcționează la fel ca și cocaina, dar dă o euforie mai puternică, scrie The Atlantic. În 1863, chimistul parizian Angelo Mariani a combinat cocaină și vin și a început să vândă produsul rezultat (Vin Marian), care a devenit foarte popular în rândul unor scriitori precum Jules Verne, Alexander Dumas și Arthur Conan Doyle, dar și un deliciu pentru rabinul din Franței și pentru Papa Leon al XIII-lea, care i-a dat și o medalie lui Mariani.
La rândul său, dr. John Stith Pemberton din Atlanta, Georgia (SUA), dependent de morfină în urma unei leziuni suferite în Războiul Civil, a făcut și el propria variantă a produsului după succesul răsunător al originalului și a început să-l vândă ca medicament bun la toate (panaceu). Printre avantajele cele mai de preț promise se număra și învigorarea organelor sexuale. La puțin timp după ce afacerea sa a început să dea roade, însă, vinul cu cocaină a fost interzis în Georgia – din cauza alcoolului, nu a substanței euforice. Așa că Pemberton a înlocuit vinul cu sirop de zahăr, din care s-a născut un nou produs în combinație cu cocaina – “Coca Cola: băutura abstinenței”. Noul suc a fost la început o “băutură a intelectualilor”, la care aveau acces doar albii cu dare de mână, însă după ce compania a început să-l vândă la sticlă în 1899, și minoritățile au putut să-l cumpere.
Odată cu asta, albii din clasa mijlocie au început să-și facă griji că sucurile contribuiau la ceea ce ei vedeau o explozie a consumului de cocaină în rândul afro-americanilor. Ziarele din sudul Statelor Unite scriau de cocainomani negru care violau femei albe fără ca poliția să-i poată opri. În 1903, managerul de atunci al companiei, Asa Griggs Candler, a cedat temerilor albilor și valului de legi anti-drog ale vremii și a îndepărtat cocaina din Coca Cola, înlocuind-o cu mai mult zahăr și cofeină. Sucul răcoritor de azi încă conține coca, însă alcaloidul responsabil pentru cocaină a fost îndepărtat. Extracția completă a durat până în 1929; înainte de asta încă existau mici urme din ingredientele psihoactive ale plantei de coca în Coca Cola. Astăzi, extracția este asigurată de o uzină de procesare chimică din New Jersey. În 2003, aceasta a importat pentru Coca Cola 175.000 de kilograme de coca, o cantitate din care se poate obține cocaină în valoare de 200 de milioane de dolari.
Aflați mai multe detalii pe The Atlantic.
Foto: Wikipedia