De 45 de ani trăiesc singuri într-un sat abandonat

0

Martin şi Sinforosa Colomer, soţ şi soţie, sunt singurii locuitori ai satului La Estrella, o localitate abandonată din Spania, de 45 de ani. Le ţin companie trei câini, patru găini, un cocoş, vreo 25 de pisici şi câteva albine. Cel mai apropiat oraş locuit se află la 25 de kilometri distanţă de ei.

Înainte de războiul civil spaniol, La Estrella era un sat locuit, cu o populaţie de aproximativ 200 de persoane, dar, după sfârşitul războiului, în 1939, mulţi localnici au ales să plece în căutarea norocului către oraşe. Multe sate mici s-au aflat în situaţia acestuia, de a fi, încetul cu încetul, părăsite. La Estrella are, în plus, reputaţia de a fi fost ridicat exclusiv pentru a adăposti amantele unor bogătaşi din trecut. Cert este că, mai demult, avea o biserică, două şcoli şi câteva baruri şi nu era deloc lipsit de viaţă.

Povestea lui Martin şi a soţiei lui începe acum aproximativ 70 de ani, când erau încă tineri şi printre puţinii care mai locuiau în La Estrella. S-au căsătorit şi şi-au întemeiat o familie acolo, în ciuda faptului că toată lumea pleca. “Aveam un primar, câţiva funcţionari, un şef de post, un preot. Într-un an sau doi, toţi au plecat”, rememorează Martin. Din păcate, fiica lor a murit pe când avea doar 12 ani, din cauza unui embolism cerebral. “Când am ajuns cu ea la spital, era încă în viaţă. I-au dat sânge, dar se scurgea din ea mai repede decât puteau ei să i-l administreze. Ar fi avut acum 48 de ani”, spune bărbatul.

După incident, soţia lui, Sinforosa, a refuzat să plece, deşi Martin şi-ar fi dorit să trăiască într-un loc mai puţin izolat. Astfel, nici când au rămas ultimii locuitori ai satului, nu s-au gândit să îl părăsească. “Mulţi oameni ne admiră pentru cât de bine trăim aşa. Le spun să vină şi ei aici, să vadă cât rezistă. Soţia mea s-a născut aici şi nu vrea să plece. Dacă era numai după mine, probabil plecam de mult. Dar nu o pot lăsa singură”, explică Martin. El are 79 de ani, iar soţia lui, 82. Trăiesc fără telefon, curent electric, televizor sau apă curentă. Au o maşină veche, care îi duce la cel mai apropiat oraş, când au nevoie.

Totuşi, cei doi par fericiţi cu vieţile lor simple. “Avem destul de lucru cu animalele pe care le îngrijim şi cu cireşii noştri. Avem un radio, ne este suficient, iar în weekenduri mai vine câte cineva în vizită”, spun ei. Povestea celor doi spanioli din satul abandonat a fost prezentată într-un film postat pe Aeon, realizat de regizorii David Beltrán i Marí şi Angello Faccini. Filmul este în spaniolă, dar are subtitrare în limba engleză. Puteţi vedea filmul aici.

Surse şi foto: Oddity Central, Aeon

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger