VIDEO De 1 decembrie, uniți pentru Roșia Montană și dispersați de jandarmi

9

De 1 decembrie, steagul Roșiei Montane flutură cot la cot cu steagul României. La Arcul de Triumf din Capitală o mână de voluntari ai campaniei “Salvați Roșia Montană” le-au amintit românilor veniți la defilare că Roșia Montană este “actul de naștere al românilor”. Nu au avut ocazia, însă, să-și susțină cauza mai mult de câteva minute pentru că jandarmii le-au pus pumnul în gură din nou. Uniți pentru Roșia Montană sunt și voluntarii din Alba Iulia care sărbătoresc, în număr mai mare, 1 decembrie la statuia lui Mihai Viteazul.

“Imediat cum am afișat drapelul României cu emblema Roșiei Montane au venit jandarmii la noi, au vrut să-l ridice pe unul dintre colegii noștri care s-a opus și l-au târât pe jos până în parc, iar pe noi ne-au flancat pentru a nu putea ajunge la ei. L-au căutat în rucsac, i-au confiscat materialele despre Roșia Montană fără să-i facă proces verbal”, povestește Raluca, una dintre voluntarele campaniei “Salvați Roșia Montană”.

Deși au protestat față de intervenția agresivă și nejustificată, voluntarii au fost dispersați. “I-am atras atenția unui jandarm că avem dreptul la exprimare, el mi-a răspuns ‘nu întotdeauna…'”, spune Raluca.

“Fiecare vine aici cu un motiv pentru care crede în România, iar motivul nostru este Roșia Montană”, spunea unul dintre voluntarii campaniei dimineață devreme în așteptarea defilării. În mulțimea impresionantă de români prezenți la Arcul de Triumf, voluntarii încercau să fie cât mai vizibili pentru ca mesajul anti-cianuri să ajungă la cât mai mulți oameni.

„Am venit să se vadă că existăm și că nu vrem un lac cu cianură care să distrugă o localitate istorică și o întreagă comunitate. De obicei sărbătoresc acasă 1 decembrie, dar azi am simțit că dacă sunt oameni care gândesc ca mine pot să vin și eu aici. Sunt unită cu restul lumii pentru cauza Roșiei Montane. Suntem puțini, dar destui ca să ne arătăm și să spunem ce avem de spus”, spune o altă participantă.

Voluntarii care luptă pentru Salvarea Roșiei Montane, amenințată de un proiect minier care ar distruge comunitatea și ar afecta mediul pentru mulți ani de acum înainte, amintesc că Roșia Montană este actul de naștere al poporului român, dar este și actul de naștere al societății civile. “Fiecare dintre noi are motive să sărbătorească 1 decembrie, unirea. Pentru mine personal unire înseamnă pentru anumite cauze, iar Roșia Montană este una dintre cauzele pentru care merită să ne unim”, spune Claudia.

Și printre românii care sărbătoresc unirea la Alba Iulia se numără susținători ai Roșiei Montane. Aceștia s-au strâns în piața centrală ca să-și amintească ce prețuiesc. “Salvarea Roșiei Montane ne învață despre responsabilitate și acțiune pentru cauza în care credem, ne arată că asumarea unei idei juste merită hotarare și îndârjire, ne convinge ca voința politică nu poate fi mai importantă decât voința civică și mai ales că spiritul critic trebuie să fie fundamentul unei societăți mai bune”, este motivația acestora.

La Alba Iulia mesajul de salvare a Roșiei Montane este răspândit de peste 50 de voluntari, dar și oamenii din public se alătură acestora. Aceștia sunt vizibili și le atrag atenția și politicienilor prezenți că Roșia Montană este în pericol. Ei au obținut un răspuns nemulțumitor de la reprezentantul PNL Crin Antonescu, care a spus că proiectul se va face doar cu controlul statului, nu cum vrea Băsescu și a dat asigurări că Legea Minelor – care permite exproprierea localnicilor de către companie în numele statului – nu va trece.

Localitatea din Munții Apuseni este amenințată de proiectul minier al companiei Gold Corporation care își propune exploatarea aurului cu cianuri care ar distruge comunitatea și mediul. Autoritățile române s-au dovedit a fi complice la distrugerea Roșiei Montane, ignorând părerile specialiștilor geologi, geografi, chimişti, biologi, istorici, arheologi, arhitecţi, economişti, ingineri, sociologi, agronomi, lingvişti care solicită autorităţilor statului român să oprească proiectul actual, extrem de defavorabil intereselor propriului popor. El trebuie substituit cu un plan de amenajare şi o strategie de dezvoltare durabilă a zonei, în condiţii de prezervare a patrimoniului său material şi spiritual de valoare mondială.

Roxana Bucată9 comentarii

  1. Pingback: Plângerea 1942932/ 01.12.2011 contra Jandarmeriei Române | Lupta pentru Roşia Montană

  2. Ruşine de 1 Decembrie. Romania a devenit stat poliţienesc. Frica unora este mai mare decât respectul altora. Campania pentru salvarea pădurilor virgine a stâns semnăturile necesare, poate ar fi cazul să înceapă o campanie pentru o lege care sa interzică toate exploatările cu tehnologii pe bază de cianuri. Să rezolvam cea ce parlamentarii tot amână.

  3. Pingback: Uniţi pentru salvarea Roşiei Montane – Bucureşti | Lupta pentru Roşia Montană

  4. Pingback: Steps Beyond 05.12.2011 | Podcast Radio ARA

  5. Pingback: Tinerii “periculoși” care luptă pentru Roșia Montană s-au “predat”. Ei cer Jandarmeriei să-și schimbe metodele de intervenție și să respecte dreptul la exprimare | TOTB.ro - Think Outside the Box

  6. Pingback: Steps Beyond 05.12.2011 | Radio Ara Podcast

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger