Dansează pentru Retezat: weekend dedicat salvării Ultimului Peisaj Forestier Intact din Europa

2

Zeci de mii de tineri europeni vor dansa pe plaja Hanul Piraților – Năvodari la evenimentul ”The Mission – Dance Weekend” din 5-6 august pentru a salva munții Retezat de asfalt și pentru a spune ”STOP DN 66A”, anunţă Gabriel Păun, preşedintele asociaţiei Agent Green , ca urmare a aprobării de către Guvern a acordului de mediu pentru DN 66, construcţie care ar distruge ultimul Peisaj Forestier Intact din Europa.

Mai multe vizualuri ce conțin imagini cu natura virgină din munții Retezat, dar și cu distrugerea cauzată de construcția DN 66A vor fi rulate de-a lungul weekend-ului de sute de ori pe ecrane uriașe amplasate la scenă împreună cu îndemnul adresat tinerilor de a se alătura cauzei pentru stoparea asfaltării naturii. Cauza a fost lansată pe Facebook și a strâns deja 15.013 susținători din întreaga lume.

Muzicieni și DJ de top din lume vor întreține atmosfera de la apusul soarelui până după răsărit în fiecare zi a weekend-ului. Printre artiștii care vor concerta la evenimentul ajuns la ediția a 4-a se numără:  Moby, Paul van Dyk, Ferry Corsten, Above & Beyond, Șuie Paparude și Gabriel & Dresden.

Grupa munților Retezat-Godeanu adăpostește ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei. Astfel de peisaje mai există doar în pădurile boreale din nordul Canadei și al Rusiei, precum și în pădurile tropicale din Amazon și din Congo. Guvernul României susține totuți construcția drumului național 66A care ar urma să distrugă iremediabil acest loc unic în Europa. Agent Green și organizațiile partenere au reușit să oprească în ultimii 5 ani asfaltarea și distrugerea Retezatului deoarece drumul nu poate fi construit cu respectarea legislației naționale și europene de protecția mediului. Cu toate acestea Agenția Națională de Protecția Mediului a emis acordul de mediu pentru săvârșirea crimei împotriva naturii. Buldozerele și drujbele și-ar putea începe actul de distrugere în urmatoarele zile.

Defrişarea, betonarea şi asfaltarea au fost ilegal permise, spune, pentru Think Outside the Box, Gabriel Păun. Acesta atrage atenţia că acordul nu respectă legislaţia naţională şi europeană de protecţia mediului, că nu s-a ţinut cont de adevărata valoare a biodiversităţii din zona vizată de drum, nu s-au investigat serios rute alternative, nu s-a ţinut cont că drumul va trece prin zone de protecţie integrală, nu s-a respectat participarea publicului  şi nu s-a justificat invocarea siguranţei naţionale în luarea deciziei.

“Iosif Nagy, preşedintele ANPM şi marioneta preşedintelui în exerciţiu al ţării, Traian Băsescu, care a iniţiat ctitoria pe vremea când era ministru la transporturi, a rezolvat din pix asfaltarea Retezatului. A semnat acordul de mediu, ultimul act necesar asfaltării Retezatului. Elena Udrea, ministru la turism, în vizită la Lupeni, asigură momârlanii că drumul se va face pentru că Preşedintele Băsescu a început acest drum la care domnia sa ţine foarte mult. Nimeni nu le spune oamenilor cu ce le va face un drum în mijlocul naturii viaţa mai bună. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, tace şi nu face deşi ar fi avut puterea să oprească crima împotrivă naturii. Aceşti politicieni sunt oamenii care vremelnic au puterea de decizie şi care, în opinia mea amintesc de domniile fanariote. Sunt oameni lipsiţi de viziune. Tot ce contează pentru ei este profitul instantaneu cu orice preţ. Nu le pasă că există soluţii pentru ca natura să rămână intactă, dar şi oamenilor din Valea Jiului să le fie din ce în ce mai bine. Nu s-au gândit că amenajarea împrejurimilor unui loc natural unic, promovarea sa pe plan internaţional şi implicarea localnicilor în ecoturism ar fi putut aduce pe termen lung bani pentru localnici, pentru bugetul de stat şi să protejeze natura. Drumul, atât cât era terminat până acum, era suficient pentru acces către zonele sălbatice. Mai departe este un non-sens pentru că există deja  un alt drum naţional care leagă Petroşani de Băile Herculane prin Baia de Aramă”, spune Gabi Păun.

Cu alte cuvinte, prin aprobarea acestei construcţii, s-a ordonat distrugerea ultimei oaze însemnate de natură sălbatică unde încă trăiesc fără să cunoască omul populaţii însemnate de urs, râs şi lup. Li s-a furat generaţiilor viitoare dreptul de a se bucura de un mediu curat şi de natura în stare pură din Retezat. “Sunt convins că părtaşii la săvârşirea acestei crime nu vor mai dormi liniştiţi după ce vom da în judecată nu doar instituţiile pe care le conduc, dar pe ei înşişi. Niciunul nu trebuie să scape pentru crima la care s-a făcut părtaş pe bani din buzunarele românilor. În cel mai scurt timp posibil vom înainta cererile de chemare în judecată şi vom face şi plângere oficială la Comisia Europeana”, mai spune acesta.

“Ne apropiem de un deznodământ în cazul DN 66A. Dacă o mână de oameni cu putere de decizie au decis distrugerea pentru totdeauna a ultimului colț semnificativ de natură intactă, atunci ultima șansă stă în mobilizarea a milioane de oameni care să arate că și dorința lor contează în procesul de luarea deciziei. Mă aștept că la Dance Weekend cel puțin 50.000 de tineri să se ralieze la misiunea de stopare a asfaltării Retezatului. Vom pune pe masa politicienilor lista cu zecile de mii de susținători ai cauzei”, încheie Gabriel Păun.

Citiţi şi:

Să înceapă distrugerea. Guvernul a aprobat pemisul de construcţie a drumului ucigaş 66A

Ecologiştii au protestat faţă de construirea ilegală a DN 66 în Parcul Naţional Retezat

ANPM este pe cale să emită acordul de mediu pentru DN 66A


2 comentarii

  1. Pingback: România Sălbatică: Parcul Naţional Retezat, ţinta distrugerii DN 66A

  2. Pingback: Tiltakozások sora a Retyezáton áthaladó út miatt » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger