Săptămâna trecută, Danemarca a anunţat un plan ambiţios de a renunţa la cărbune în termen de zece ani (în loc de termenul iniţial propus, de 15 ani). Anunţul a fost făcut de guvernul danez şi plasează statul nordic în fruntea topului ţărilor care fac eforturi reale, concrete, în privinţa trecerii la energie curată.
“Am cercetat să vedem ce anume se poate face pentru a renunţa la folosirea cărbunelui în termen de numai zece ani. Industria va trebui să se alinieze cerinţei, desigur şi nu ştim încă sigur cum anume vom atinge obiectivul propus, dar vom mai analiza”, a declarat Rasmus Petersen, ministrul Energiei şi Climei din Danemarca, citat de The Copenhagen Post. În prezent, cărbunele susţine aproape 20% din producţia de energie a statului danez, dar, totuşi, în ultimii ani, acest combustibil fosil a fost redus, încetul cu încetul, locul său fiind luat de soluţii alternative verzi (biomasă, energie eoliană).
Încercarea guvernului danez de a renunţa la cărbune mai devreme decât îşi propusese va ajuta mediul înconjurător şi, totodată, va transmite un mesaj puternic restului lumii. “Cărbunele este, în prezent, cel mai ieftin combustibil. Dar nu putem, pe termen lung, să optăm numai pentru soluţia cea mai ieftină”, consideră Petersen. Un grup de lucru a fost înfiinţat de către minister cu misiunea de a găsi toate soluţiile posibile pentru renunţarea cât mai rapidă la cărbune. Potrivit Motherboard, Danemarca mai are şi alte ţinte ambiţioase în domeniul energiei verzi, printre care: 100% energie regenerabilă până în anul 2050; 100% resurse regenerabile pentru electricitate şi încălzire până în 2035; 40% reducere a emisiilor de gaze de seră de către gospodării individuale până în anul 2020; 50% din necesarul energetic asigurat de energie eoliană până în anul 2020.
Surse şi foto: Motherboard, The Copenhagen Post, IH
Puteţi citi şi:
O fostă fabrică de ţigări devine uzină de baterii pentru energia eoliană şi solară
Vântul este cea mai ieftină sursă de energie pentru Europa
Un oraş din SUA este alimentat în întregime cu energie regenerabilă
Oraşul polonez Kisielice se bazează exclusiv pe energie regenerabilă
Un sat german produce de cinci ori mai multă energie verde decât are nevoie
Helsinki devine un oraş tot mai prietenos cu mediul înconjurător