Danemarca vrea să le confiste refugiaților bijuteriile pentru a compensa găzduirea lor

0

După ce, vara trecută, danezii au publicat în ziare arabe anunțuri prin care le transmiteau refugiaților „nu veniți aici”, acum, statul nordic plănuiește să le ia imigranților lucrurile de preș ca formă de plată pentru relocare, scrie The Daily Beast. Duminica trecută, parlamentul danez a dezbătut o măsură care să permită poliției de frontieră să-i percheziționeze pe refugiați în căutare de bijuterii și bani în valoare de peste 300 de euro, care să acopere costurile găzduirii lor.

Verighetele de căsătorie, telefoanele mobile și laptopurile nu ar urma să fie supuse acestei măsuri, care urmează să fie votată. Un parlamentar danez ar fi spus însă că și verighetele care au diamante cu un anumit număr de carate ar trebui confiscate. Ministerul danez pe probleme de imigrație, Sören Pind, a spus la televizor că inițiativa este singurul mod prin care țara își poate permite să-i găzduiască pe solicitanții de azil politic. „Mă refer la situațiile în care sunt bunuri personale de mare preț, dar fără valoare sentimentală. Mă refer la situațiile în care un om vine cu o valiză plină cu diamante și cere protecție în Danemarca. Așa este corect”. Măsura, indiferent dacă va fi sau nu adoptată, ridică întrebarea dacă este OK pentru unele țări să repete abordarea nazistă asupra imigrării, prin care oamenilor le erau confiscate obiectele de preț.

„Este inacceptabil ca contribuabilii danezi să plătească pentru solicitanții de azil care aduc bogății cu ei”, s-a pronunțat și Naser Khader, comisarul pe integrare din Partidul Conservator din Danemarca. Dacă măsura va fi adoptată, nu este clar cum va fi implementată și cine va stabili dacă bijuteriile purtate de refugiații care vin în Danemarca sunt adevărate sau falsuri. Un jurnalist danez, care a folosit pseudonimul „Omul suveran”, a pus la îndoială, într-un editorial, echilibrul mintal al clasei conducătoare: „A pune oameni înarmați să confiște, fără deosebire, bunurile personale ale refugiaților nu-mi pare cea mai bună reprezentare a unei societăți libere. Nu că asta ar mai conta zilele noastre”.

Danemarca a anunțat că oricare din cei 13.000 de solicitanți de azi care vor primi drept de ședere în țară vor fi nevoiți să locuiască în tabere de corturi segregate și că va sfida standardele europene, triplând perioada de așteptare pentru reîntregirea familiei, ca măsură de intimidare. Nu toți politicienii danezi sunt de acord cu planul guvernamental. Liderul Partidului Verde, Uffe Elbaek, a scris pe Facebook că, cel mai probabil, refugiații bogați nu vor veni în Danemarca:

Dacă ai o valiză plină cu diamante, vei alege o rută mai bună de transport decât de-a lungul Mării Mediterane, unde îți riști viața. Refugiații aduc cu ei cât mai puține bunuri personale. Chiar vrem să le luăm aceste lucruri refugiaților din Danemarca? Nu știu dacă să râd sau să plâng.

Puteți accesa și:

FOTO Ce iau refugiații cu ei când fug din țările de origine


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger