Danemarca şi-a acoperit 140% din nevoile energetice din centrale eoliene

0

Pe 9 iulie, în urma unor rafale de vânt puternice, Danemarca şi-a asigurat necesarul de energie electrică intern pentru o zi, ba chiar a şi exportat energie către Norvegia, Germania şi Suedia, numai cu ajutorul centralelor eoliene. Dacă joia trecută această ţară atinsese 116% din nevoile energetice interne, vineri dimineaţă, când cererea scăzuse, procentul obţinut a crescut la 140%.

denmark-wind

“Acest lucru arată că o lume alimentată 100% cu energie din surse regenerabile nu este o fantezie. Energia eoliană şi cea obţinută din alte surse verzi poate fi o soluţie pentru eliminarea energiei pe bază de combustibili fosili, precum şi o sursă sigură, în vremuri cu cerere crescută,” a declarat Oliver Joy, purtător de cuvânt al Asociaţiei Europene pentru Energie Eoliană.

În ziua când s-a atins acest prag, centralele eoliene daneze nici nu funcţionau la capacitatea lor maximă, de 4,8GW. 80% din surplusul energetic obţinut a fost apoi distribuit în mod egal între Norvegia şi Germania, unde va fi stocat în sistemele hidroenergetice, şi folosit la o dată ulterioară, iar SUedia a primit restul de 20%.

“Dacă vrem ca acest lucru să se întâmpla la scară europeană, este vital să reînnoim infrastructura electrică a continentului, deja îmbătrânită, şi să facem astfel încât ţările să-şi deschidă graniţele, să crească interconectarea şi comerţul cu electricitate, pe o singură piaţă,” este de părere Oliver Joy.

Circa trei sferturi din capacitatea energetică eoliană este asigurată, în Danemarca, de centrale construite pe apă, puternic susţinute de guvern.

Anul trecut, această ţară a fost lider mondial la producţia de energie eoliană, atingând 39% din necesarul de energie electrică din aceste surse verzi. Planul guvernului danez este de a ajunge să genereze jumătate din necesarul de electricitate total al ţării cu ajutorul vântului, până în anul 2020 şi să interzică în totalitate folosirea cărbunelui în zece ani. Publicaţia citată atenţionează, însă, că recordul nu înseamnă că aproape 40% din totalul energetic al ţării a fost suplinit prin energie eoliană în 2014. Este vorba numai de energia pentru electricitate, care înseamnă o zecime din energia utilizată în total în Danemarca.

Sursa: True Activist

Puteţi citi şi:

Spania, prima ţară din lume cu iluminat public alimentat din energie solară şi eoliană

Primul “drum solar” din lume a produs mai multă energie decât se aştepta

Aproape jumătate din necesarul energetic al Scoţiei este asigurat de energii curate

Danemarca vrea să renunţe la cărbune în zece ani

Vântul este cea mai ieftină sursă de energie pentru Europa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger