Danemarca revendică Polul Nord

0

Danemarca are de gând să-și exprime pretențiile de extindere la Polul Nord până în 2014, intrând în competiție cu alte state arctice.

Controlul zonei arctice a devenit tot mai important în condițiile în care topirea gheții a deschis noi perspective pentru explorare și producție în regiunea bogată în resurse de petrol și gaze.

Potrivit legilor internaționale, nicio țară nu deține Polul Nord sau zona din jurul Oceanulului Arctic.

Cererea Danemarcii va fi prezentată la Comisia Națiunilor Unite pentru Limitele Platformelor Continentale.

Potrivit Convenției Națiunilor Unite pentru Dreptul Mărilor, statele de coaste au suveranitate până la 200 de mile nautice în largul coastelor lor, inclusiv dreptul asupra mineralelor și resurselor naturale de acolo. Statele pot cere suvernanitate și mai departe de 200 de mile nautice dacă dovedesc existența unui platou continental.

Danemarca va intra în competiție cu alte state costale, precum Rusia care a atras atenția când exploratorii ruși au pus un steag rusesc la Polul Nord în 2007.

De asemenea, cererea danezilor se suprapune și cu pretențiile Canadei .

Danemarca a făcut expediții științifice în zona arctică din 2006 pentru a-și susține pretențiile teritoriale. Cele cinci state cu pretenții în regiunea arctică – Danemarca/Groenlanda, Canada, Norvegia, Rusia și Statele Unite au semnat în 2008 Declarația de la Ilulissat prin care s-au angajat ca orice conflict să fie rezolvat prin negocieri în cadrul ONU.

Foto: Flickr / pranav

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger