Danemarca a deschis primul supermarket unde se vând doar alimente în surplus

0

Cum risipa alimentară este una din marile probleme cu care se confruntă țările bogate, din ce în ce mai multe țări caută soluții pentru a reduce cantitatea de mâncare care ajunge la gunoi. Dacă Franța obligă marile supermarketuri să doneze mâncarea nevândută în scopuri caritabile, Danemarca a deschis de curând primul supermarket în care se vinde doar mâncare ce ar fi ajuns altfel în coșul de gunoi.

WeFood, la inaugurarea căruia au participat Prințesa Marie și ministrul Mediului, este primul supermarket de acest fel din Danemarca și nu este dedicat doar celor fără posibilități materiale, ci tuturor celor care vor să combată risipa de hrană, după cum a arătat  Per Bjerre, din partea organizației DanChurch Aid, care a lansat magazinul. Ministrul Mediului, Eva Kjer Hansen, a fost la rândul ei de părere că risipa de alimentară înseamnă ”efecte negative asupra mediului și bani cheltuiți degeaba”, adăugând că astfel de magazine sunt un instrument bun de combatere a risipei.

Ka WeFood se vor vinde multe tipuri de alimente, de la pâine și lactate, la legume, fructe, carne și produse congelate, care fie se apropie de termenul la care expiră sau sunt deja trecute de acest termen, fie prezintă defecte de ambalare. Prețurile vor fi cu 30-50% mai mici decât în supermarketurile obișnuite. Acest tip de supermarket este o metodă prin care Danemarca, țară care și-a redus deja cantitatea de hrană irosită cu 25% în ultimii cinci ani, vrea să scadă și mai mult procentul de mâncare aruncată.
Pentru ca acest supermarket să ajungă realitate, organizația a strâns un milion de coroane (circa 134.000 de euro) prin crowdfunding și a realizat numeroase întâlniri cu autoritățile, pentru a putea trece peste obstacolele legislative ce împiedică vânzarea de alimente expirate sau aproape expirate. Produsele de la WeFood vor fi asigurate de două mari lanțuri de supermarketuri și de furnizori independenți, care vor trimite spre vânzare fructele și legumele. Magazinul este administrat de voluntari, iar banii obținuți de pe urma lui vor fi direcționați spre cauze sociale.
Sursa: The Local

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger