Danemarca a bătut recordul mondial la energie eoliană

0

Pentru al doilea an consecutiv, Danemarca este țara care produce cea mai multă energie eoliană pentru nevoile interne. Dacă anul trecut acoperea 39% din necesarul său de electricitate cu ajutorul vântului, în 2015, Danemarca a ajuns la 42% din totalul de energie electrică asigurate din această sursă regenerabilă.

Acest procent este cel mai ridicat din toate cele înregistrate vreodată pe glob, iar pentru prima oară în istorie, Danemarca și-a putut închide pentru o zi întreagă marile centrale, asigurând energie electrică prin intermediul turbinelor eoliene și al altor surse verzi.

Creșterea se datorează, în parte, și unui an extrem de bogat în vânt, dar Energinet, compania daneză de uitilități, susține că la mijloc intervine și o strategie bine pusă la punct: în 2005, de pildă, în această țară, doar 19% din totalul energiei electrice revenea surselor eoliene. Acest nou record duce Danemarca mult mai aproape de atingerea targetului stabilit pânâ în 2020 – 50% energie solară – și face ca targetul impus pentru 2050 – 100% energie din surse regenerabile – să nu pară o fantezie.

”Să sperăm că Danemarca va fi un exemplu pentru alte țări, arătând că este posibil să ai și politici verzi ambițioase, pentru o mare proporție de energie eoliană și alte surse verzi în producția energetică, și rezerve sigure, precum și prețuri competitive la electricitate,” a explicat Lars Christian Lillehot, ministrul danez al Energiei, Utilităților și Climei, citat de The Guardian.

Alte țări care au reușit să acopere cu ajutorul vântului un procent important din totalul energiei electrice folosite pe plan intern sunt Portugalia (18% în 2014), Spania (16%), Irlanda (14%). În 2014, Statele Unite au generat doar 4% din totalul energiei electrice cu ajutorul turbinelor eoliene.

Sursa: Huffington Post


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger