Dana Bucur: „Ajut pe oricine vrea să investească în domeniul agricol”

10

Dana Bucur are 17 ani de experiență în domeniul agricol. Uneori a muncit și câte 14 ore pe zi fără întrerupere. A început de jos, dar a ajuns să ridice de la zero o fermă agricolă, iar acum are propria afacere de agribusiness și oferă consultanță agricolă. A absolvit Facultatea de Comerț, un master în Managementul Calității și a obținut apoi două MBA-uri (unul în țară și altul în Marea Britanie) în Agribusiness. Acestea sunt câteva dintre motivele care ne-au determinat să-i luăm un interviu.

Cu ce probleme se confruntă agricultura?

Nu există brand, nu există stil în domeniul agricol. Avem nevoie de stil și aici. Da, nu există educație, nu există informații, sunt foarte multe lucruri de lucrat acolo jos, la fundație.

Vorbiți de țara noastră sau e o problemă generală în domeniul agricol?

Este o problemă generală în spațiul agricol. Cu atât mai mult în România, mai ales că nu este susținută macroeconomic. Avem nevoie de o masă critică a performerilor. Societatea agricolă din România este formată din câțiva moguli agricoli și nimic. Avem nevoie de oameni catalizatori, cum le spun eu. De oameni cu viziune, dar și cu dinamică, de acțiune. Ei lipsesc în spațiul macro și microeconomic. În România, aparatul public are nevoie de un concurent, de un competitor. Altfel, vom rămâne în continuare la cheremul unui aparat birocratic de stat și nu există structură acolo sus, nu există sincronizare, osmoză. Ar fi nevoie de ceea ce numim buffer, un fel de intermediar, o zonă tampon între cei cu stricte necesități, nevoi, și politicieni.

Un alt subiect de interes pentru mine în domeniul serviciilor, la care țin foarte mult, este partea de training, de învățământ, asupra căreia reflectez foarte mult în ultima vreme și încerc să creez programe educative pentru diferite niveluri universitare sau postuniversitare.

 

Ce e durabil pentru ţărani

Când mergeți în mici comunități rurale, cum le explicați oamenilor de acolo agricultura durabilă și ecologică, cum pledați pentru ele?

În primul rând, e foarte important să-i întreb pe oameni cine sunt ei, ce fac, dacă vor agricultură și dacă vor și alte forme de agricultură. Tangențial aduc în discuție termenul de agricultură durabilă, pentru că ei se lovesc de probleme existențiale în agricultură, precum faptul că nu-și primesc subvențiile, că nu au bani de input-uri, că nu au unde să-și direcționeze produsele. Deseori, pentru ei agricultura durabilă sau cea organică este o chestiune de nișă, ceva high-class.

Agricultura ecologică înseamnă ecologie. Ecologie înseamnă, în final, să iei în calcul toți factorii de mediu și să-i tratezi armonios. Ceea ce, dacă nu facem întâi cu noi înșine, nu putem să facem cu mediul nostru de viață. Ecologia înseamnă organic, natural, naturist, înseamnă să folosim cât mai puține pesticide sau chiar deloc, înseamnă să nu intervenim mecanic în anumite spații și multe alte lucruri.

Agricultura durabilă înseamnă o agricultură nu doar pentru copiii noștri, ci și pentru nepoții noștri și așa mai departe. O agricultură care să trăiască, în termeni simpli.

Ce s-ar întâmpla dacă oamenii din comunitățile rurale ar fi mai receptivi?

Ar fi cu totul altceva, în primul rând pentru că și-ar apăra drepturile. Dar marea majoritate din spațiul rural se confruntă cu lipsa canalizărilor, cu probleme legate până și de curentul electric. E greu să trăiești în spațiul rural, când nici măcar infrastructura nu există. Tinerii se îndreaptă către spațiul rural sau pleacă din țară. Dacă nu există o politică autentică, o viziune, o strategie bine pusă la punct, o vor face, probabil, străinii cu bani, cu know-how.

Ați spus la un moment dat că pledați pentru echilibru când vine vorba de agricultură durabilă. La ce vă refereați?

E vorba de faptul că, de exemplu, constat în momentul de față un curent care sper să fie înăbușit, din cauza căruia prețurile produselor care provin din agricultura ecologică sau durabilă sunt fantastice. Și toată lumea, dintr-o dată, a căpătat așa un interes pentru acest domeniu doar în scop comercial. Nu întotdeauna se respectă cu strictețe standardele de calitate ale agriculturii durabile și ecologice. Oamenii vor să câștige astfel timp, să scoată cât mai repede produsele pe piață, să pună mâna pe acest preț foarte bun, care se poate ca în scurt timp să nu mai fie.

Care este riscul pe termen lung?

Acest comportament poate produce un mare dezechilibru. Vor rămâne fără finanțe, nu vor mai avea capacitatea să producă, se îndreaptă către ceva care se va pierde pe termen lung.

 

Profilul Danei Bucur

Povestiți-mi câteva lucruri despre traseul dumneavoastră profesional.

Am peste 17 ani de experiență profesională. Până în 2006 am fost angajată în instituții de stat sau private. Am lucrat în foruri academice, universitare. Am pornit de jos, încet-încet, nu am ars etape, am trecut de la funcția de asistent la director, apoi director de birou și așa mai departe. Am intrat în punctele de lucru, cum se numesc activitățile specifice agriculturii, am ridicat ferme de la zero, așa cum se întâmplă acum; te duci în comunitatea rurală, trăiești acolo pentru o săptămână, două, trei, o lună, două trei, până ești acceptată cultural și social de oamenii locului. Mănânci ca ei, vorbești ca ei, dormi ca ei, îți petreci timpul liber ca ei, după care, în momentul în care ești acceptat, lucrurile vin de la sine.

Până în 2006 am avut dârzenia să lucrez internațional inclusiv pe tractoare. Știu să lucrez pe un tractor, dar știu să fac mult mai multe. Am lucrat în Marea Britanie, am lucrat în Australia de Vest și în alte țări ale Europei, unde am învățat foarte multe, de la elementele de bază ale unui business, până la a face bani cu adevărat, până la a prețui un brand și a fi mândră de o atitudine profesională și, deci, de valoarea adăugată pe care tu o aduci față de entitatea pentru care lucrezi.

Înțeleg că a fost importantă experiența de a lua contact cu alte țări.

Datorez foarte mult experienței în străinătate, față de care mă înclin foarte tare. Am avut o mare șansă să lucrez în spațiul anglo-saxon, unde banul se face foarte greu, se muncește foarte mult, uneori muncești chiar și 14 ore fără să mănânci ceva, fără să-ți poți permite prea multe lucruri. Dar asta m-a călit foarte mult și de aceea nu cedez ușor, sau nu cedez deloc. Muncești mult. Sacrifici viața ta personală, week-end-urile, sărbătorile, drepturile tale. Am vrut să finalizez un doctorat, însă a trebuit să-l întrerup, pentru că nu mai puteam să fac față. Sunt anumite repere la care renunți sau le pui deoparte temporar. Nu voi mai plăti prețul ăsta de acum încolo.

Și de la australieni ce ați învățat?

Am trăit și am muncit printre ei trei ani, în câteva reprize. Ei apreciază foarte mult efortul, oamenii muncitori. Am lucrat nu doar în producție, ci și în servicii, în consultanță și management. Oamenii sunt foarte deschiși, ascultători, au această cultură de a te încuraja, de a se oferi să te ajute. Când mi-am dezvoltat abilitățile și m-am adaptat condițiilor și mentalității locale și am venit cu idei, mi le-au acceptat, m-au impulsionat. Valorizează creativitatea și entuziasmul. Noi suntem destul de încorsetați, de rigizi. Acolo, spațiile sunt deschise, în pauzele de lucru oamenii ies, vorbesc, mănâncă, se bucură de soare, de flori, de culori. Apoi se întorc în birouri, într-o atmosferă destinsă în spațiul profesional. Se pledează pentru comunitate, pentru grup.

 

Antreprenor în consultanţă

Din 2006 ați pornit propria afacere, AgriManagement(.ro). În ce constă acest proiect?

M-am lansat în spațiul online agricol, unde prezența jucătorilor agricoli este aproape inexistentă. Din 2006 până în 2010 am lucrat în continuu în acest univers online și, în paralel, am încercat să mă dezvolt internațional. Propulsarea a avut loc mai întâi internațional, unde am fost foarte bine primită și mi-au fost apreciate competențele. Grație acestui fapt, în momentul de față portofoliul meu de clienți cuprinde, în 99% din cazuri, clienți din comunitatea internațională. AgriManagement oferă consultanță agricolă. Ajut pe oricine vrea să investească în domeniul agricol. Dincolo de acest aspect, ajut pe oricine are nevoie de ajutor în domeniul agricol, fie că este vorba de vegetal, fie că este vorba de zootehnie, fie că e vorba de producție efectivă sau de servicii.

Ce v-a determinat să dezvoltați o afacere în România?

Întrebarea asta o primesc adeseori. Când am fost în Anglia, în Australia, în Franța, în Germania, în Italia, în Spania, ici și colo am putut să regăsesc valențe ale vieții din România. Acolo mi-am creat o identitate profesională, o identitate de business. Este foarte important să lucrezi internațional, pentru că majoritatea marilor jucători de piață din România sunt străini și îți demonstrezi competențele dovedindu-le că le-ai catalizat internațional.

Dar îmi lipsea ceva. Acolo unde te naști se impregnează adânc niște imagini în memoria celulară. Ori le lași să te domine, ori le domini tu. Eu le-am lăsat să mă domine. Rădăcinile m-au adus înapoi. Vreau să îmi ajut țara și să-mi ajut oamenii și sper să ajung acolo.

Cine face parte din echipa dumneavoastră?

Sunt oameni care au de-a face cu domeniul agricol și care susțin foarte bine aparatul financiar-administrativ. Colaborez cu oameni cu pregătire în agronomie, agribusiness, management și marketing.

 

Agricultura online

Ați spus că desfășurați, printre altele, activități online. Pe ce se centrează acestea?

Din când în când, aduc în discuție diferite subiecte, în funcție de grupul online la care sunt afiliată. Mă adaptez la interesele comunității online și încerc să vin cu partea mea de expertiză sau să mediez relații între experți și așa mai departe.

Alteori, eu lansez anumite subiecte și creez acest dialog, care, în alte condiții, aproape că lipsește cu desăvârșire, pentru că noi, cei din spațiul agricol, suntem foarte prinși, ocupați cu munca propriu-zisă. Vorbim, de exemplu, despre care este infrastructura de lucru în România, care sunt oportunitățile de investiții, de ce să învestească în România și nu altă țară, cum putem crește gradul de performanță într-o fermă de până în 50 de hectare, zone unde se caută investitori etc.

Există astfel de comunități agricole online și în România?

În ultima vreme au început să fie și românii interesați de acest aspect, dar, până de curând, exista prea puțin interes în această direcție. Mai degrabă multinaționalele sunt active online și fac schimb de opinii și de informații. În spațiul internațional, oamenii fac de 10 ani lucrul ăsta.

Vă extindeți portofoliul discutând online cu potențiali clienți?

Este unul dintre elementele asupra cărora mă concentrez, însă nu este singurul. În spațiul agricol cea mai bună soluție încă este să te vezi față în față cu oamenii, mai ales în România, inclusiv cu jucătorii străini care au intrat în România.

Ce caută clienții cel mai adesea din expertiza dumneavoastră? De ce au nevoie cei mai mulți?

Oamenii se îndreaptă către mine fie cu o întrebare de bază, fie cu o necunoscută, fie cu un strigăt de ajutor. Ca exemplu, atunci când nu știu cum să-și fundamenteze foarte bine bugetul de venituri și cheltuieli ca să iasă pe profit, îi pot ajuta. Sau, dacă vor să crească valoarea unei mici inițiative, sau să crească valoarea propriului business, sau să găsească prețuri mai bune pentru produsele lor. „Am o entitate mai mare, lucrez o suprafață mai mare. Oare pot rezista pe piață pe termen lung, de unul singur, sau este nevoie de un partener? De unde pot cere o astfel de opinie?” – oamenilor care vin la mine le pot oferi câteva alternative la astfel de întrebări. Pot pune în legătură furnizori și clienți. Încerc să fiu prezentă peste tot acolo unde este nevoie. Ăsta e cel mai important lucru.

 

Articol preluat de pe site-ul partener Comunitatedurabila.ro. Comunitatedurabila.ro îşi propune să ofere celor interesaţi un instrument colaborativ de învăţare pentru dezvoltare durabilă şi reuneşte în acest sens experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse.

 

 

 


10 comentarii

  1. Mamaaa ce spalatura de varza ! Care or fi dobitocii care o platesc pe asta care nu stie nimic de biologie, chimie etc ! hai sa fim seriosi.

  2. Buna ziua. Numele meu este Dana Bucur si tin sa multumesc echipei totb.ro pentru faptul ca a considerat util interviul pe care l-am oferit Active Watch in februarie 2011. Ma bucur sa fac parte din comunitatea totb.ro si urez tuturor celor ancorati in aceasta initiativa cat mai multe reusite de calibru!

    Totodata va invit pe voi cititorii totb.ro sa luati contact cu NATURA si agricultura Romaniei gratie blogului meu http://agrimanagement.ro/blog/in-romania-a-inceput-recoltatul-granelor/.

    Cu cele mai bune ganduri,

    Dana Bucur
    22 iulie 2011
    Bucuresti, RO

  3. Pingback: Dana Bucur in Ro media | Dana Bucur

  4. Pingback: Dana Bucur, antreprenor: „Ajut pe oricine vrea sa investeasca în domeniul agricol” | Dana Bucur

  5. Dacă şi agricultura se face pe internet, ne-am scos.Unde are fermă doamna în cauză?! Bănuiesc că în Uoagadugu.Agricultura românească nu are nevoie de agrimanagement,(sic) cât mai mult de oameni gospodari şi cinstiţi.Bănuiesc că doamna în cauză a fost sponsorizată pentru periplu dânsei prin lume.Şi parcă aş ghici de cine anume.Rămân dezamăgit că am citit aşa ceva pe TOTB.Aveam vagi bănuieli, care au devenit convingeri cu această ocazie, că acest site face parte din acelaşi sistem de spălare de creier.Numai că se adresează celor care mai au ceva minte.

  6. Buna ziua. Numele meu este Valentin Albu si sunt Inginer Agronom de profesie. Am fost impresionat sa vad cata lipsa de respect au unii romani fata de alti romani. De aceea m-am hotarat sa va las acest comentariu. As vrea ca prin acest comentariu sa creez un dialog matur si inteligent cu toti cei care au postat comentarii la acest interviu. In primul rand mi se pare absurd ca respectivul utilizator “Romanul”, te poti recomanda totusi cand lasi un comentariu de acest gen si sa ne arati si noua cine esti si ce realizari ai tu, se pare ca nu ai ce arata si ce demnostra din acest motiv nu ai un nume si nu vii cu niste lucruri reale si de sprijin. Agricultura Domnule Roman nu se face pe internet. In schimb informatia despre Agricultura mi se pare foarte normal si corect sa circule pe internet. Vad ca unora le este foarte usor sa critice mai ales din spatele unui nume fictiv. Nu stiu cand o sa se maturizeze poporul acestei tari si sa vada partea reala si pertinenta a lucrurilor. Doamna Dana Bucur din cate observ eu din acest interviu incearca sa ajute persoanele interesate sa investeasca in agricultura asta in cazul in care ati citit cu atentie interviul. Ce a facut rau? ca tot nu am inteles din comentarile voastre. Noi romani ca si popor suntem speciali dar si invidiosi si fara pic de bun simt si de multe ori multi romani se arunca in afirmatii rautacioase si fara pic de fond. Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar daca i se pare cuiva ca nu am dreptate, poate veni aici cu argumente viabile. Ce vrei sa spui nene’ Romanule prin “spalare de creier”, ca din comentariu reiese ca esti o persoana care provine din mediul rural. Respect aceste persoane si eu tot din mediul Rural provin dar inainte sa lansez o afirmatie ma asigur ca stiu ce vorbesc. Din afirmatia ta reiese contrariul. Spalare de creier, politica, politicieni, este peretele dupa care se ascunde poporul roman, ce se mai pricep romanii sa spunca ca sunt furati ca sunt inselati si toate astea din vina cui? Multi romani is plang de mila si striga in gura mare hotiiiiiiiiii ne spala creierele, ne fura , ca noi stam prin crasme si carciumi si ne plangem ca ce rau a ajuns Romania. Nene stii ce insemna sa fii student??? sa faci facultate in romania ????? sa faci foamea?? nu stii ca daca ai sti nu ai comenta “.Bănuiesc că doamna în cauză a fost sponsorizată pentru periplu dânsei prin lume.” Este evident ca aceasta doamna in cauza a suferit mult si a muncit pe branci sa ajunga unde este. De ce oamenii care ajung de succes, in viziunea voastra a multora au fost sponsorizati, au furat , au dat in cap, etc . Nene stii ce insemna sa fii mecanziator pe utilaje agricole vara, cand altii stau la umbra la o bere rece si tu te topesti in tabla , nu stii nene si stii de ce nu stii??? pentru ca nu poti sa stii mai mult de atat, asta este nivelul tau de a percepe si de a intelege, pentru ca nu vrei mai mult, pentru ca te plafonezi si te ascunzi dupa un perete “ne spala creierele” da stai frate sa vad ce vrea sa spuna doamna asta, are dreptate, nu are? daca as avea dubii as incerca sa am un dialog sa ma lamureasca si eu ce fac? simplu nu inteleg clar e ceva rau, clar este ceva negativ, nu inteleg simplu ma interesez sa ma lamuresc. “Nu clar este un pion politic si vine aici sa ne spele creierele cu detergent, te rog nene. Voi vedeti doar TELEVIZORUL asta este sursa voastra de informare, spune-mi si mie ce carte ai citit ultima data sau daca ai citit vreodata? IN romania ni se spala creierele tot timpul, totul este politic si hartia igienica se vinde prin politica este a unu senator sau deputat, eu lansez aceasta fraza si tu ma crezi pentru ca na… Era mult mai bine pe vremea lui Ceausescu pentru ca toata lumea era fortata sa munceasca si muncind nu mai aveau timp sa critice eronat alte persoane care au muncit si muncesc, incercand sa ajute pe altii. Ai intrebat unde are ferma doamna ai citit si tu CV-ul dumneaiei ca un om normal la cap daca tot erai curios unde are ferma??? a postat si site-ul dumneaei sa vezi acolo tot ce insemna DANA BUCUR sa te laumuresti, bine inteles ca nu, pentru ca daca erai curios cine este si ce a facut intrai si te interesai. Dar ti s-a parut tie ca esti asa mai istet daca arunci un comentariu asa sa fie . Stii ce insemna nene Agrimanagement???? pai nu stii din moment ce spui ca agricultura nu are nevoie. Sa iti explic ce insemna : Managementul este o functie profesionala care înseamana a conduce, într-un context dat, un grup de persoane care au de atins un obiectiv comun, în conformitate cu finalitatile organizatiei din care fac parte. Orice domeniu are nevoie de asa ceva. Nu mai esti nene pe vremea triburilor maiase cand fiecare cultiva 2 randuri de porumb in spatele colibei. ACum se produce in masa , se produce intensiv sa nu mori tu si altii de foame iar noi fermieri si agricultorii avem nevoie de tot felul de solutii pentru a produce cat mai mult si de calitate. Odata pentru populatia tarii (pentru tine si pentru varza de la primul comentariu) si pentru export cum fac fermierii mari “Culita Tarata si Adrian Porumboiu”. AGRICULTURA NU SE FACE PE INTERNET NENE DAR INFORMATIA DIN AGRICULTURA ESTE FOARTE BINE VENITA PE INTERNET . CA SI ORICE ALTA INFORMATIE. DACA NU ESTE IMPORTANTA INFORMATIA PE INTERNET CE CAUTI PE UN SITE DE INFORMARE????? SPER CA ADMINISTRATORUL ACESTUI PORTAL SA CITEASCA CU ATENTIE COMENTARIILE CARE LE VOR POSTA TOTI INTELIGENTII SI SPECIALII TARII. DE ASTA SUNTEM IN GAURA ASTA MARE CA ATI MERS CA O TURMA LA VOT TOTI DESTEPTII SI PRIVITI UNDE SUNTEM. Geniilor voi stiti tot, cunoasteti tot, noroc ca stiti sa scrieti si sa cititi pe net ca alt fel…. Astept un raspuns demn de a fi citit de catre mine din partea dumneavoastra si pot vorbi pe orice tema si despre orice domeniu fara nici o retinere. Am fost educat sa vorbesc si cu oameni destepti si inteligenti asa ca voi dar si cu oameni simpli si cu bun simt, asa ca astept un raspun foarte “elevat” de la voi doi “Romanul si Gigi . Specialistule “GiGI” ce e aceea o “spalatura de varza”??? In primul rand esti UN CARNAT ca ai vorbit urat fata de o doamna (poate asa ai fost educat) cine stie ca doar fiecare suntem educati mai mult sau mai putin, tu sigur mai putin. Si doi tu stii ce insemna notiunea de chimie sau biologie in general, cu ce se mananca aceste stiinte de cercetare, inteligentule. Se explica doar daca esti GIGI de la gaze. Imi cer scuze daca mi-am pierdut cumpatul pe ici pe colo. As avea multe de spus dar tinand cont ca nu am cui sa spun. Invatati sa va respectati semenii si sa fiti mai civilizati, dupa ce treceti de aceasta etapa, restul va fi multe mai simplu si mai placut.
    De jignit putem toti sa jignim ne pricem noi romanii, dar sa facem un compliment si sa incercam sa apreciem ce fac altii putem??? Nu putem, dar asta insemna sa fii civilizat sa iti exprimi parerea fara a incerca sa ii faci rau celuilalt. Fiti fratilor putin mai deschisi la minte, vad ca aveti internet cautati, interesati-va cititi si apoi veniti si aruncati voi cu argumente ca in fata blocului la table , sau la un pahar de vin vrac la crashma. Nu am nimic cu nimeni, felicitarile mele doamnei Dana Bucur pentru ca face ceea ce face si ca a ajuns unde a ajuns. Criticat-va pe voi spunandu-va in gand oare eu de ce nu am facut, oare eu de ce nu pot , oare eu de ce nu stiu. Este o vorba romaneasca: ” Uite-te in curtea ta si apoi vezi ce este peste gard”. In Romania toti isi impun punctul de vedere prin pumn sau prin cuvinte jignitoare, bravo ne intoarcem in trecut cand un om era ucis daca sutinea o teorie pe care altii nu o intelegeau “Galileo Galilei”. O zi buna si multumesc persoanelor care citesc acest comentariu. Imi asum responsabilitatea la tot ce am scris spre deosebire de altii.

  7. Cred ca e destul de usor sa imi dau seama care e problema celor care incep si injura sau critica celelalte persoane fara ca macar sa stie o boaba despre realizarile acestora. In primul rand probabil navigheaza pe internet in cautarea de barfe, “personalitati” mondene sau tin sa cred ca mai nou cauta tocmai criticarea altor persoane doar pentru ca simt nevoia sa isi exprime in vreun fel frustrarea….si cum internetul le acorda acoperirea perfecta (pot sa foloseasca orice nume, nu trebuie sa raspunda unor posibile provocari la discutii cu persoane cu IQ peste 50, nu trebuie sa stea fata in fata cu nimeni, etc.), profita din plin pentru a arunca rautati in stanga si in dreapta.

    Felicitari doamnei Bucur pentru ceea ce face. Sa speram ca va contribui si dansa la dezvoltarea Agriculturii in Romania.

    Numai bine!

    P.S. – nu am avut destul timp ca sa imi tin pledoaria in intregime precum domnul Albu Valentin, dar tineam totusi sa acord sustinerea mea acestui articol…si acestei persoane cum este doamna Dana 🙂

  8. Buna ziua
    Toate bune si frumoase si felicit pe acei care sa ocupa in mod real de agricultura.
    Se spune ca de agricultura se ocupa tarani, dar ma intreb eu ca oare mai avem tarani ?
    In zona in care traiesc temporar satele sunt depopulate, populatia in general este foarte imbatranita iar tinerii care mai sunt prin sate habar nu au ce inseamna agricultura. Dar cu ce sa faca agricultura ? Pamantul este parcelat pe familii, familii care cum ziceam sunt imbatranite si oare cu ce sa lucreze pamantul ?
    Singura cale ar fi asocierea propietarilor de pamant, dar naiba stie cum nu le merge mintea sa faca aceasta.Eu cred ca au nevoie de un organizator zdravan. Dar acesta ce utilaje are ? Ce cunostiinte are ?
    Eu cre ca cel mai bine ar fi ca Primaria locala ce are ingineri, tehnicieni agronomi, chiar fonduri banesti ar putea si trebuie sa faca acest lucru, cum s=ar zice sa reinfiintexe vechiul CAP. Altfel ? Gata cu agicultura, e parerea mea.

  9. majoritatea oamenilor s-au saturat de mascarici care se bat cu mainile pe burta ca stiu totul ca vin ei ca “expertiza lu peste”.normal ca e spalatura de varza.mironosite ca cred ca stiu ele tot.poate ce ascunde pisica

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger