Dan Şova – ministrul proiectelor mari şi al intereselor mărunte

8

Alburnus Maior şi Centrul Independent de Mediu contestă proiectul de hotărâre de guvern (HG) pentru reorganizarea Minvest Deva S.A. în vederea desfăşurării proiectului minier cu cianuri de la Roşia Montană.

Hotărârea de guvern anunţată aprobă reorganizarea prin divizare parţială a companiei Minvest Deva şi înfiinţarea unei noi companii – Minvest Roşia Montană S.A. HG-ul prevede derogări de la normele în vigoare privind raportul şi examinarea necesare unei astfel de proceduri, precum şi de la întocmirea situaţiilor financiare. În trei zile de la înregistrarea la Registrul Comerţului a Minvest Roşia Montană, pachetul majoritar s-ar transfera de la Ministerul Economiei la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Mari Proiecte, condus de Dan Şova.

Anunţul privind proiectul hotărârii de guvern vine pe fondul scăderii preţului aurului pe piaţa mondială. Imitând practicile regimului Băsescu, Guvernul Ponta încearcă să protejeze acţiunile Gabriel Resources de căderea liberă la Bursa din Toronto şi să le mărească valoarea de tranzacţionare.

Proiectul de HG se remarcă prin argumentarea minimală prin care iniţiatorul Dan Şova, în numele Guvernului, îşi fundamentează decizia de a sprijini planurile canadienilor de a exploata aurul de la Roşia Montană. Astfel, secţiuni întregi ale proiectului de HG, precum impactul macro-economic, impactul asupra mediului concurenţial şi domeniului ajutoarelor de stat, impactul asupra mediului de afaceri, dar mai ales impactul social şi de mediu sunt abordate prin expunerea următorului text: “Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect”.

Iniţiatorul proiectului de HG utilizează însă aceleaşi argumente expuse repetitiv de lobby-iştii RMGC din guvernările trecute. Este vorba de un “un proiect a cărui realizare poate genera venituri din exploatare şi contribuţii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde USD, poate avea o contribuţie majoră la relansarea industriei miniere din România şi la crearea unui număr semnificativ de locuri de muncă într-o zonă puternic afectată de şomaj”. În nota de fundamentare, ministrul delegat Dan Şova ignoră faptul că numărul locurilor de muncă create este de 634 în perioada de exploatare, potrivit datelor publicate de Gabriel Resources, dar şi faptul că distrugerea mediului va marca dezvoltarea viitoare a zonei. Prin urmare, Guvernul Ponta, prin ministrul Şova, continuă să ignore argumentele solide prezentate de instituţii de renume precum Academia Română sau ASE, limitându-se la a-şi fundamenta deciziile pe date aproximative şi interpretabile.

Demersurile de lobby ale companiei işi arată primele consecinţe – acest proiect de HG, extrem de important pentru compania minieră. Procedura legală de participare la procesul de elaborare a actului normativ şi termenul legal de 10 zile pentru trimiterea de propuneri în scris lipsesc complet. Anunţarea deosebit de discretă a proiectului de HG şi adoptarea programată pentru 6 mai 2013 se suprapun cu vacanţa de 1 mai şi Sărbătorile Pascale. Prin aceasta se elimină, în mod voit, participarea publicului la procesul de elaborare a actului normativ.

Mai grav însă, nota de fundamentare a proiectului de HG nu respectă cerinţele privind motivarea actelor administrative prevăzute de Constituţia României, de Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene şi de Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă. Absenţa acestei motivări favorizează emiterea unor acte administrative abuzive şi lipseşte de orice eficienţă controlul judecătoresc al actelor administrative.

“Demagogia de care dă dovadă Guvernul Ponta este fără precedent. Noii lobby-işti declaraţi ai Roşiei Montane sunt acum, alături de Traian Băsescu şi Victor Ponta, Dan Şova şi Daniel Barbu. Ne aşteptăm şi la alte încălcări flagrante ale legislaţiei pentru netezirea drumului RMGC, pe care le vom ataca în instanţă precum această HG, dacă va fi adoptată. În acest moment proiectul de la Roşia Montană nu s-ar putea realiza conform legislaţiei în vigoare şi din acest motiv, pentru a se conforma strategiei RMGC, Ponta schimbă legea”, a comentat Dan Mercea, preşedintele Centrului Independent de Mediu.

“Vă propun un altfel de mare proiect pentru România: ce aţi zice de o ţară în care miniştrii nu au acelaşi discurs ca lobby-iştii sau angajaţii Gold Corporation, o ţară în care legea şi drepturile oamenilor sunt respectate? Cum se face că marile proiecte ale României înseamnă îngenunchere în faţa interesului străin? Nu ştiu de unde a apărut acest Şova, dar îmi este foarte clar că şi el, ca şi Băsescu, se crede stăpân pe pământul meu. Aşa cum nu l-am lăsat pe Băsescu să distrugă Roşia Montană, aşa nu îi voi lăsa nici pe Ponta şi nici pe Şova.” a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Sursa: Alburnus Maior


8 comentarii

 1. dupa parerea mea, la Rosia Montana este in primul rand interes national, nu strain. este de interesul nostru sa profitam de resurse cu o tehnologie moderna, cea mai putin poluanta, e interesul nostru sa nu suportam noi cheltuielile, e interesul nostru sa se deschida locuri de munca si sa se investeasca in patrimoniul din zona.

  • cred ca de asta cei de la Alburnus Maior se opun atat de vehement acestui proiect, ca e de interes national! iar cei care platesc Alburnus Maior sa se opuna reprezinta interesele altei natiuni. altfel nu imi explic de ce se opun unui proiect care va rezolva problemele sociale si de mediu din Rosia Montana si va aduce si venituri considerabile bugetului de stat!

 2. of Anda, iar ne intalnim aici. hai sa repet comentariul dintr-o pagina anterioara, si sa te intreb cum rezolvam problema pe care o am.
  ———–
  Vreau sa deschid o afacere in Rosia Montana, sa aduc locuri de munca ‘pentru moti’. Am incercat sa fac acest lucru, insa autoritatile locale mi-au pus bete in roate. Declarand zona monoindustriala, alte activitati in afara de industria mineritului nu se mai pot face. Cum pot eu sa aduc plus valoare zonei respective, sa dezvolt zona, daca acolo nu mi se permite sa fac asta? Vreau sa aduc locuri de munca in zona aia si nu stiu cum sa fac asta in mod legal. Daca aveti idei, va rog sa imi spuneti.
  Punctul 2 al problemei este urmatorul…de ce trebuie sa iei pe “noi vrem numai minerit sa facem” si altceva sa nu mai vezi? De obicei cand omul ajunge la fundul sacului, e mort de foame, nu are bani sa se descurce, incepe sa se gandeasca la metode alternative de lucru, astfel incat sa se intretina. Uitati-va la Campeni, unde oamenii au facut fabrici de mobila (legale, ilegale), pensiuni, restaurante, au dezvoltat turismul, au deschis magazine, na, s-au descurcat intr-un fel sau intr-altul, neasteptand ‘para malaiata in gura lui Natafleata’.
  Alt exemplu, poate mai impresionant este Arieseniul, care a devenit o statiune turistica dintr-o comuna miniera. La ei s-a putut, de ce nu se poate si in alta parte?
  Omul harnic e si descurcaret, nu asteapta sa vina cineva sa ii ridice casa, sa ii dea de mancare, sa ii hraneasca animalele si sa ii coseasca iarba. Daca e cineva care crede ca vreun afacerist adevarat asteapta vreun ban de la statul roman, de la altcineva, mai bine spus “sa viseze la cai verzi pe pereti”, se insala.

  Nu mai pun in ecuatia acestei situatii de la Rosia faptul ca acea comunitate a fost distrusa de cand a venit compania.A lasat in paragina case superbe, pe care le pierdem in fiecare zi, de care atat RMGC (proprietarul caselor) cat si Ministerul Culturii, uita de faptul ca acele case trebuie intretinute, trebuie pastrate. Comunitatea s-a impartit, s-a facut in asa fel incat sa apara conflicte intre oameni din acelasi sat. Oamenii au uitat ca pentru a trai in viata asta trebuie sa muncesti. Dragi rosieni care vreti locuri de munca, vorbiti cu autoritatile locale sa deblocheze accesul investitorilor de orice fel si orice marime, sa ofere posibilitatea de a desfasura ORICE tip de activitate in acea zona, nu doar “minerit”. Atunci societatea de acolo va trai mai bine.
  ————-
  Cum protejeaza RMGC patrimoniul? Cum? Cu acele bucati de lemn prin care sustine zidurile groase impreuna cu o arcada deosebita? Prin darmarea casei si replicarea sa din caramida? Asa se protejeaza patrimoniul? E interesul nostru sa ne pese cine exploateaza, ce exploateaza, ce ramane, cui ramane, unde se duce, CAT POLUEAZA tehnologia lor. Anda, ceea ce ai scris tu mai sus e praf in ochi pentru cei neglijenti. Daca ti-ar pasa de tot ce ai spus mai spus in comentariu, ai putea sa imi dai un raspuns clar legat de problemele pe care le-am ridicat mai sus. Problemele sunt cateva din zecile de probleme.

 3. Sa inteleg ca celor de la Alburnus Maior le place atat de mult somajul de 80% din Rosia Montana si poluarea lasata in urma de stat incat ar face orice pentru a perpetua aceasta stare! mi se pare fara precedent nepasarea fata de oameni de care da dovada acest ONG…

  • Șomajul le place autorităților locale din Roșia Montană, care interzic orice activitate comercială ce ar putea face concurență prietenilor lor de la RMGC.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger