Dalai Lama vorbește despre iarbă și Facebook

4

Liderul spiritual tibetan Dalai Lama se află într-un tur de două săptămâni pe coasta de Vest a Statelor Unite, ocazie cu care a stat de vorbă cu revista Time. În timpul interviului de 40 de minute, a vorbit despre amenințările schimbărilor climatice, importanța unor relații sănătoase între China, locul nașterii sale, al cărei lideri îl defăimează constant, și India, locul care i-a asigurat exilul mai bine de jumătate de secol, despre Facebook și Twitter, despre marijuana și alcool. Am selectat mai jos câteva dintre răspunsurile liderului tibetan.

 

Flickr/Wonderlane

 

Despre Facebook și Twitter

Depinde cum le folosești. Dacă persoana [care le folosește], el sau ea, are o anumită putere interioară, o anumită încredere, atunci nu e nicio problemă. Dar dacă mintea individului e slabă, atunci generează mai multă confuzie. Nu poți condamna tehnologia. Totul depinde de cine o folosește.

Despre iarbă și alcool (Dalai Lama susține utilizarea marijuanei în scopuri medicale și a fost întrebat dacă a fumat vreodată)

Nu. Niciodată. Astfel de substanțe sunt considerate în general ca fiind otravă, ceva foarte rău. Însă se folosesc în mod deliberat pentru anumite boli. Așa că totul se află la latitudinea medicului sau a oamenilor de știință. Capacitatea de a judeca realitatea e ceva foarte unic. Creierul nostru e ceva foarte special. Dacă e avariat, e groaznic. Așa că alcoolul și drogurile sunt foarte rele.

Despre ce poate învăța Papa Francisc și Biersica Catolică de la Budism în legătură cu femeile

La nivel general, fiecare ar trebui să-și urmeze propria cale tradițională, [dar]uneori trebuie să judecăm lucrurile în funcție de o nouă realitate. De exemplu, drepturile femeilor sunt foarte importante. Cred că Sanctitatea sa, Papa, e foarte, foarte realist și destul de strict. L-am admirat pentru demiterea episcopului german [care își trăia]viața privată într-un [mod]foarte scump, luxos.

Despre noul președinte al Chinei, Xi Jinping

Atacă corupția într-un mod foarte curajos, destul de eficient. Fără teamă. [Dar] adevărata dezvoltare trebuie să aibă loc în zonele rurale. Nu e o soluție să construiești orașe noi și mari. [Totodată], 1,3 miliarde de chinezi au dreptul să cunoască realitatea…Cenzura e o metodă nerealistă care dezvoltă neîncredere și suspiciune. Sistemul judiciar chinez trebuie ridicat la standardul internațional al sistemelor judiciare. Atunci acești 1 miliard de oameni săraci s-ar bucura de un soi de protecție.

 

Puteți citi și:

Dalai Lama scrie pe Facebook că “religia nu mai e adecvată”

Dalai Lama sprijina energia nucleară

Dalai Lama avertizează cu privire la topirea gheţarilor tibetani

Dalai Lama se declară comunist


4 comentarii

  1. Tibetul este un podiș în Asia, la nord-est de Himalaya. Acesta este patria tradițională a poporului tibetan și al altor câteva grupuri etnice, cum ar fi Monpas, Qiang și Lhobas, iar acum este, de asemenea, locuită de un număr considerabil de etnici Han și Hui. Tibetul este regiunea populată aflată la cea mai mare altitudine; 4 900 m. Înainte de 1950 era o entitate, având o cultură și religie budistă proprie, dorind să stea izolată de restul lumii. Este înconjurată de munții Kunlun și Himalaya. La granița cu Nepalul se află Everestul. Tibetul s-a dezvoltat ca un regat budist puternic în sec. VII-VIII e.n. A fost condus de mongoli în sec. XIII și de dinastia Manchu din sec. XVIII. După Revoluția Chineză din 1911-1912 a devenit regiune independentă aflată sub influența britanică. Comuniștii chinezi au invadat și ocupat regiunea în 1950. În 1965 a devenit oficial regiune autonomă în cadrul Chinei comuniste.[1] Asa doar ,pentru o informare corecta.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger