Dalai Lama: Schimbările climatice distrug “acoperişul lumii” din Tibet

0

Liderii în exil ai Tibetului, între care şi Dalai Lama, au declarat că două treimi dintre gheţarii munţilor tibetani ar putea să dispară până în anul 2050, din cauza schimbărilor climatice şi au solicitat statelor lumii să ia în discuţie această situaţie, la următoarele conferinţe la nivel înalt pe tema climei.

Platoul tibetan, cel mai mare depozit de gheaţă în afara celor doi poli, s-a confruntat cu temperaturi tot mai crescute în ultimele cinci decenii, temperaturi de trei ori mai mari decât media globală, spun liderii Tibetului. Regiunea, cu o altitudine medie de peste 4.000 de metri, este extrem de vulnerabilă când vine vorba de impactul schimbărilor climatice. Încălzirea globală deja topeşte gheţari care sunt surse de apă pentru râuri ce susţin viaţa şi activitatea pentru aproximativ 1,3 miliarde de persoane.

“Platoul tibetan trebuie protejat nu doar pentru cei care locuiesc acolo, dar şi pentru sănătatea mediului global şi sustenabilitatea lumii întregi. Este de importanţă vitală, la fel ca Polul Nord şi Polul Sud. Este al treilea pol”, a declarat Dalai Lama într-un comunicat emis din Dharamsala, localitatea indiană în care guvernul în exil al Tibetului se află de când liderul spiritual a fost nevoit să îşi părăsească ţara, adică din 1959. Declaraţiile liderilor tibetani vin în contextul în care, în luna decembrie, la Paris va avea loc o conferinţă internaţională pe tema schimbărilor climatice. În ultimii 50 de ani, aproximativ 80% din gheaţa din Tibet s-a retras; astfel, apare pericolul ca peste 12.000 de milioane de tone de carbon să fie eliberate în atmosferă, ceea ce va agrava problemele climatice deja existente.

 

Sursa şi mai multe detalii: Reuters

Foto: Wikipedia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger