Dacă vreți să vă reduceți expunerea la bisfenol A, renunțați la conserve și la produse ambalate

2

Sunt multe lucruri pe care nu le știm încă despre bisfenol A (BPA), un compus chimic folosit la ambalarea produselor alimentare și la fabricarea plasticului policarbonat, care poate da peste cap hormonii umani. Nu știm ce impact are BPA asupra oamenilor și în special a fetușilor aflați în dezvoltare și a copiilor și nu știm dacă consecințele sale negative în rândul animalelor se pot transmite și la oameni. Cert e că acest compus se află peste tot în jurul nostru și înăuntrul nostru și putem scăpa de el renunțând la conserve sau la produse ambalate.

 

 

Circa 93% dintre americani prezintă niveluri detectabile de BPA în organism, potrivit datelor oferite de Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Vestea bună e că, de îndată ce nu mai este expus acestui compus chimic, organismul îl înlătură în proporții considerabile. Asta au concluzionat cercetătorii de la organizația non-profit Silent Spring Institute, de la Breast Cancer Fund și de la Vassar College. Oamenii de știință au îndemnat cinci familii să nu mai folosească produse la conservă sau învelite în ambalaje de plastic timp de câteva zile. Le-au dat să consume în schimb mâncare organică proaspătă, depozitată în recipiente de sticlă sau din oțel inoxidabil.

La sfârșitul experimentului, au observat că nivelurile de BPA ale membrilor familiei scăzuseră cu peste 60%, însă au crescut din nou după reluarea regimului alimentar anterior studiului. Asta înseamnă că limitarea utilizării unor tipuri de plastic și ambalaje sau interzicerea folosirii BPA ar putea reduce seminificativ expunerea la acest compus chimic și la potențialele sale riscuri. Cu toate acestea, Consiliul american de chimie și-a exprimat scepticismul cu privire la acest studiu, spunând că oamenii sunt foarte puțin expuși la nivelurile de BPA din industria alimentară și că pot consuma în continuare produse la conservă sau ambalate îl plastic, acestea fiind aprobate de Food and Drug Administration.

Majoritatea produselor din plastic conţin bisfenol A, un compus care se poate impregna și în lichid, mai ales în prezenţa acizilor sau a altor substanţe pe care le conţin sucurile. BPA a fost asociat cu foarte multe afecţiuni, inclusiv depresia sistemului imunitar sau instalarea pubertății precoce la fete. Experţii în sănătate publică ne recomandă să ne protejăm copiii de expunerea la produse care conţin BPA și deși nu se știe încă dacă această substanță este dăunătoare pentru oameni, numeroși consumatori au demonstrat că sunt dispuși să plătească în plus pentru măsuri sporite de siguranță.

Sursa: Time

Foto: Reuters

Tags:



2 comentarii

  1. “In general, plastics that are marked with recycle codes 1, 2, 4, 5, and 6 are very unlikely to contain BPA. Some, but not all, plastics that are marked with recycle codes 3 or 7 may be made with BPA.” [25]
    There are seven classes of plastics used in packaging applications. Type 7 is the catch-all “other” class, and some type 7 plastics, such as polycarbonate (sometimes identified with the letters “PC” near the recycling symbol) and epoxy resins, are made from bisphenol A monomer.[5][26]
    Type 3 (PVC) can also contain bisphenol A as an antioxidant in plasticizers.[5] This is particularly true for “flexible PVC”, but not true for PVC pipes.

  2. Pingback: Nivelul de BPA al mamelor însărcinate poate influenţa comportamentul viitoarelor fiice | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger