Dacă vreți să țineți minte ceva, încleștați-vă pumnii

0

Dacă vă încleștați pumnul de la mâna dreaptă înainte să vă setați o informație în creier, apoi pe cel de la mâna stângă pentru a o ține minte, acest proces vă poate îmbunătăți capacitatea de memorare, scrie Time.com. Strategia funcționează pentru că încleștarea mâinilor activează părțile creierului responsabile pentru memorare.

În cazul dreptacilor, partea stângă a creierului facilitează în primul rând codificarea informațiilor, iar cea dreaptă amintirea lor. La stângaci funcționează invers. Pentru a testa ideea, cercetătorii de la Universitatea de Stat Montclair din New Jersey au analizat 50 de dreptaci, mare parte din ei fiind femei. Subiecții au primit o listă cu 36 de cuvinte pe care trebuiau să le țină minte și o mingiuță roz în jurul căreia să-și încleșteze mâna. Unul din grupuri a ținut pumnul de la mâna dreaptă strâns timp de 45 de secunde, apoi a făcut același lucru cu stânga înainte să scrie pe o foaie toate cuvintele pe care și le putea aminti. Un al doilea grup a făcut același lucru, însă a inversat ordinea pumnilor, în timp ce alte două grupuri au folosit de fiecare dată aceeași mână, stânga, respectiv dreapta. Subiecții din ultimul grup nu și-au încleștat mâinile în jurul mingii, doar au ținut-o în ambele palme.

Participanții care au început cu mâna dreaptă, activând astfel partea stângă a creierului, care ajută la codificarea amintirilor, și și-au încleștat apoi pumnul de la mâna stângă, ce activează partea dreaptă a creierului, responsabilă cu memorarea, s-au descurcat cel mai bine în cadrul testelor de memorie. Mai exact, aceștia și-au amintit, în medie, 10 cuvinte din cele 36, cu patru mai multe decât subiecții care au început cu mâna stângă, apoi și-au încleștat pumnul drept. Cercetarea și-a dorit să arate că mișcări simple ale corpului, care schimbă temporar modul de funcționare a creierului, pot îmbunătăți memoria.

Foto: Flickr/Lincolnian(Brian)

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger