Acum că v-am atras atenţia, nu este chiar atât de simplu. Nu funcţionează cu orice fel de laser şi nici cu orice fel de nor. Dar experimentul face parte din încercările îndelungate ale oamenilor de ştiinţă de a descoperi dacă şi cum am putea controla condiţiile meteorologice cu ajutorul unor dispozitive construite în acest scop.
Să faci un nor să lumineze intens nu este ca şi când ai provoca un uragan devastator şi nu este nici măcar folositor cum ar fi să ştim cum să prevenim apariţia tornadelor ucigaşe. Dar, totuşi, experimentul celor de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe demonstrează că putem influenţa, într-o măsură limitată, deocamdată, cum se prezintă unele fenomene meteorologice. Echipa de la Karlsruhe a ochit cu laserul o formaţiune noroasă compusă în întregime din cristale de gheaţă (nor cirrus) şi a observat că, în urma reacţiei, cantitatea de cristale din nor a crescut foarte mult, efectul fiind instantaneu: în numai câteva secunde, norul a devenit mult mai luminos.
Experimentul a fost, totuşi, unul controlat, de laborator, în interiorul campusului institutului de cercetare. Aici, oamenii de ştiinţă pot simula diverse condiţii atmosferice specifice planetei noastre, astfel că au certitudinea că experimentele pe care le realizează oferă rezultate cât mai apropiate de realitate. Laserul folosit la experimentul descris nu ar putea manipula o formaţiune noroasă creată în condiţii reale, afară, pe cer, dar, totuşi, experimentul realizat arată că ar fi posibil, în viitor, ca ştiinţa să găsească metode de a controla vremea – iar în viitorul apropiat, designerii de interior ar putea crea jocuri interesante de lumină cu ajutorul unor nori de laborator iluminaţi cu laser.
Sursa şi foto: Geek