Specialiștii în neuroștiințe confirmă zicala micul dejun e cea mai importantă masă a zilei și ne explică și de ce. A sări peste masa de dimineață, scrie The Guardian, nu înseamnă doar că veți mânca mai mult la prânz, ci și faptul că creierul vostru va fi setat să caute după mâncăruri nesănătoase și cu un conținut ridicat de calorii.
Flickr/rob_rob2001
Un cercetător de la Imperial College din Londra, Tony Goldstone, a scanat creierul unor oameni care au sărit peste mese și a observat că postul de orice fel setează anumite regiuni ale creierului să se orienteze spre mâncăruri bogate în calorii. Este vorba de un mecanism menit să reechilibreze aportul de energie necesar organismului. “[În aceste situații], nu o să pierdeți timpul cu salată verde”, spune Goldstone pentru publicația britanică.
Persoanele care țin dietă și sar peste mese ajung adesea să câștige în greutate pe termen lung, iar asta poate fi una din explicații. Într-un experiment, cercetătorul britanic a analizat cerebral 21 de bărbați și femei cu vârste de și apropiate de 25 de ani. Timp de două zile, le-a arătat poze cu mâncare (de la ciocolată la pizza și de la legume la pește) și i-a întrebat cât de atrăgătoare li se par. Într-una din zile, subiecții au sărit peste micul dejun înainte de scanarea cerbrală, iar în cealaltă au mâncat de dimineață cereale și pâine cu gem însumând 750 de calorii. După scanările din fiecare zi, participanții au prânzit după bunul plac.
Când voluntarii au sărit peste micul dejun, și-au manifestat preferința pentru imaginile cu mâncăruri bogate în calorii și au consumat cu 20% mai multă mâncare la prânz decât în zilele în care mănâncă normal de dimineață. Scanările cerebrale au arătat că activitatea din cortexul orbitofrontal, o regiune situată fix deasupra ochilor, este responsabilă în mod special pentru răspunsul la mâncărurile bogate în calorii. Cu cât vă place mai mult ce mâncați, cu atât regiunea cu pricina devine mai activă. Iar atunci când oamenii sunt îndemnați să-și înfrâneze pofta de mâncare gustoasă, activitatea sa scade. Mai multe, pe The Guardian.
Puteți citi și:
Un comentariu
Pingback: Oamenii n-au mâncat tot timpul trei mese pe zi | TOTB.ro - Think Outside the Box