Dacă ne încredem mai mult în sentimente, putem prevedea viitorul mai bine

0

O cercetare publicată în Journal of Consumer Research arată că putem avea o apreciere mai fidelă asupra deznodămintelor unor acțiuni dacă suntem mai siguri pe ceea ce simțim. În timpul experimentelor, subiecții au fost rugați să ofere pronosticuri asupra mai multor evenimente – ce film va fi în top, cine va câștiga American Idol, care echipă va câștiga un campionat de fotbal ș.a.m.d.

 

Rezultatele acestor studii au arătat că o mai mare siguranță în sentimente ne ajută să facem anticipări mai aproape de realitate, cercetătorii numind acest lucru ”efectul oracolului emoțional.” Pentru a măsura felul în care participanții se bazează pe emoțiile lor, au fost folosite mai multe metode, însă indiferent de acestea, s-a constatat că cei care au mai puțină încredere în ceea ce simt nu reușesc la fel de bine să emită un pronostic apropiat de realitate.

Analizând cursa electorală Clinton-Obama din 2008, 72% dintre cei mai siguri pe sentimentele lor au estimat că Obama va fi câștigător, în timp ce doar puțin peste 60% dintre cei mai nesiguri au anticipat rezultatul. În ceea ce-l privește pe câștigătorul American Idol, procentele au fost de 41%, respectiv 24%.

O posibilă explicație constă în folosirea ipotezei așa-numitei ”ferestre privilegiate”. ”Când ne bazăm pe sentimente, ceea ce simțim ca fiind bine și rău sintetizează toată cunoașterea și informația pe care le-am obținut conștient sau inconștient din lume. Această cunoaștere cumulativă, pe care o rezumă sentimentele noastre, ne permite să facem predicții mai fidele,” explixă Michel Pham, unul dintre autorii studiului. ”Astfel, sentimentele ne dau acces la o fereastră privilegiată de cunoaștere și informație – o fereastră pe care o formă de raționalizare mai analitică o blochează.”

 

Sursa: PhysOrg

Foto: Bioteam.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger