Dacă doctorul este mai gras decât tine, nu îţi va pune diagnosticul de obezitate

0

Un studiu publicat în revista Obesity şi realizat de cercetători de la Johns Hopkins University (SUA) arată că dacă un pacient este mai gras decât doctorul care îl consultă are mai mari şanse să primească un diagnostic de obezitate decât un pacient faţă de care doctorul este cel cu kilograme în plus. Practic, spune studiul, medicii cu un indice de masă corporală normal vorbesc mai mult şi mai des cu pacienţii lor despre obezitate şi sunt mai deschişi în a da un diagnostic în acest sens.

 

Autorul principal al studiului, Sara Bleich, susţine că medicii cu un indice de masă corporală normal au o mai mare încredere în capacitatea lor de a prescrie diete şi regim de exerciţii, de a oferi consiliere în probleme de nutriţie. Totodată, aceşti medici consideră că sfaturile lor privind pierderea greutăţii şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos sunt primite cu mai multă încredere de către pacienţi decât cele venite din partea unor medici supraponderali sau obezi, de-a dreptul.

Grupurile analizate, adică medici cu indice normal de masă corporală şi, respectiv, medici supraponderali au fost monitorizate şi din perspectiva deschiderii înspre a discuta cu pacineţii lor problema obezităţii. Medicii din categoria cu indice normal se angajau în astfel de discuţii în proporţie de 30%, în vreme ce medicii supraponderali, în proporţie de 18%. În ceea ce priveşte stabilirea efectivă a unui diagnostic, studiul a constatat că medicii care au detectat indicele de masă corporală al pacienţilor ca fiind acelaşi cu al lor sau mai mare au dat diagnosticul de obezitate în proporţie de 93%.

Cercetarea a pornit de la alte studii, anterioare, care au conchis că două treimi dintre pacienţii obezi (din America) nu primesc un diagnostic oficial de obezitate şi nici sfaturi concrete pentru pierderea în greutate. Se pare că, arată noul studiu, problema porneşte şi de la greutatea medicului care trebuie să pună diagnosticul. Cercetarea a fost realizată pe 500 de medici de pe tot teritoriul SUA. Indicele normal de masă corporală este cuprins între 18,5 şi 25 şi se calculează în funcţie de înălţime şi greutate. Sub valoarea de 18,5 se consideră că persoana este subnutrită, peste 25 înseamnă supraponderabilitate, iar peste 30 înseamnă obezitate.

 

Sursa: Discovery News

Foto: BlissTree

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger