Cybercriminalii otrăvesc căutările online după imagini

2

“Otrăvirea motorului de căutare” este cel mai nou câmp de luptă din cadrul războiului dintre infractorii virtuali și Google. Potrivit firmei de securitate online Trend Micro, în mai 2011 peste 113 milioane de utilizatori dăduseră searchuri după imagini au fost redirecționați către pagini dăunătoare din cauza acestei toxiinfecții virtuale.

Publicația Newscientist prezintă cazul unui utilizator care nu a făcut decât să introducă în motorul de căutare de la Google, de pe un iPhone, cuvintele „iPhone with antenna” încercând să-și repare Wi-Fi-ul de pe smartphone. Pe lângă rezultatele obișnuite generate de această căutare, i-au fost indicate și o serie de imagini. A accesat una dintre ele, moment în care a fost redirecționat către o altă pagină. Acolo a dat de o aplicație care se pretindea a fi un program antivirus și care i-a afișat o listă cu presupuse virusuri troiene, spyware și alte lucruri dăunătoare ascunse în computerul său. Site-ul cu pricina era, bineînțeles, fals și îi poate păcăli pe utilizatori să plătească pentru protecție antivirus de care nu au nevoie, le poate descărca un virus pe computer sau amândouă.

Minarea căutărilor online după imagini în loc de cele bazate pe text este ultimul trend în materie de cyberinfracționalitate. Hacker-ii obțin accestul la site-uri legitime și instalează programe care monitorizează căutările pe Google în funcție de o serie de cuvinte cheie, cum ar fi cele asociate unui mare subiect de presă, de exemplu. Programul caută apoi conținut, inclusiv imagini, care are legătură cu aceste teme fierbinți și folosește materialul găsit pentru a genera automat conținut web propriu. De obicei preiau controlul unui site pe care boții software ai Google îl cataloghează a fi credibil. Pe măsură ce boții de la Google viermuiesc pe internet, programul dăunător îi identifică și îi hrănește cu conținutul generat automat de paginile false de web.

Pentru că tot acest conținut are legătură cu un subiect fierbinte, fie că este vorba de moartea lui Amy Whinehouse sau de incidentele din Norvegia, pagina web falsă și imaginea „otrvăită” apar în partea superioară a paginii, lângă cele mai relevante rezultate. Cu toate acestea, un purtătot de cuvânt al companiei Google a spus că au redus linkurile dăunătoare către imagini cu 90% de la apogeul lor din luna mai.

Sursa: Newscientist

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger