Cutremurul din Mexic a mutat un oras cu 80 de centimetri

0

Cutremurul de proportii care a zguduit pe 4 aprilie Baja California si sud-vestul Statelor Unite a mutat orasul Calexico, din California, situat aproape de granita dintre SUA si Mexic, cu circa 80 de centimetri inspre sud din cauza magnitudinii sale de 7,2. Denumit “El Mayor-Cucapah”, cutremurul a avut epicentrul la 52 de kilometri sud-sud-est de Calexico si a fost cel mai puternic care a lovit regiunea de 120 de ani incoace. Doi oameni au murit si alte sute s-au ales cu leziuni.

Nu este prima oara cand un cutremur muta un oras intreg, scrie Livescience. Cel cu magnitudinea de 8,8 care a lovit Chile in luna februarie a mutat orasul Concepcion cu cel putin 3 metri la vest, fiind al cincelea cel mai puternic cutremur din istoria inregistrata. Un alt exemplu: dupa cutremurul cu magnitudinea de 6,9 din Loma Prieta (1989), produs de-a lungul Faliei San Andreas din sudul Californiei, placa tectonica pacifica s-a mutat cu circa 2 metri inspre nord-vest si 1,3 metri in sus, peste placa nord-americana.

Cutremurele si schimbarile suferite de liniile de falii remodeleaza planeta. Miscarea faliei San Andreas, de exemplu, face ca San Francisco sa inainteze inspre Los Angeles cu circa 5 centimetri pe an – acelasi ritm in care le cresc oamenilor unghiile, orasele urmand sa se intalneasca in cateva milioane de ani. Pe de alta parte, cutremurele puternice pot modifica axa Pamantului si lungimea zilelor. Cel din Chile, de exemplu, a scurtat durata unei zile pamantene cu 1,26 de microsecunde.

NASA a depistat deplasarea cu 80 de centimetri a orasului Calexico dupa ce a captat imagini radar cu regiunea afectata de cutremur. Cea mai mare transformare cauzata de cutremurul de pe 4 aprilie a fost, insa, tot o mutare a pamantului cu circa 3 metri, ca cea din Chile, insa aceasta a avut loc la sud de granita mexicana, in afara razei de actiune radar a agentiei spatiale americane. Instrumentele din dotarea satelitilor europeni si japonezi au reusit insa sa inregistreze aceste efecte.

Cutremurul “El Mayor-Cucapah” a lasat in urma pagube semnificative si a generat si alte trepidatii mai mici, cateva mii de-a lungul liniilor de falie din zona, dar si un cutremur cu magnitudinea de 5,7 care a afectat falia Elsinore pe 14 iunie. NASA incearca sa analizeze acum toate efectele calamitatii.

Foto: Agerpres

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger