Cutremurul din Japonia a mişcat Pământul şi a scurtat ziua

15

Cutremurul care a lovit Japonia vineri a fost atât de puternic, încât a mutat planeta cu 25 cm, spun experţii citaţi de Daily Mail. Potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia, seismul de 9 grade pe scara Richter a mişcat axa în jurul căreia se rotește Pământul.

Şi Institutul de Geologie al Statelor Unite a raportat că insula principala a Japoniei a fost mutată cu 2,4 m de forţa dezastrului. Mişcarea axei Pământului va avea efecte profunde şi subtile asupra lungimii zilei şi trecerii sezoanelor. Viteza rotaţiei Pământului se va schimba pe măsură ce masa Pământului este redistribuită. Geologii canadieni spun însă că modificările foarte mici nu vor fi văzute decât peste câteva secole. “25 de cm pare mult când ţii o ruletă în faţa ta, dar dacă te gândeşti raportat la Pământ este foarte puţin, este un minut”, spune profesorul Andrew Miall, de la Universitatea din Toronto. “Va provoca schimbări în lungimea zilei de ordinul minutelor, va afecta sezoanele, dar aceste efecte sunt atât de mici încât ar fi nevoie de observaţii din satelit extrem de precise pentru a le percepe”, mai spune acesta. Dr. Daniel McNamara, seismolog în cadrul Institutului American de Geologie, spune că dezastrul a mutat părţi din coasta Japoniei cu 2.4 m şi a deschis rupturi gigantice pe fundul mării. “Vedem oraşe încă sub apă, întrucât pământul s-a lăsat, astfel că atunci când a venit tsunami, valul de apă doar a stat”, mai spune acesta. Cutremure de această amploare au loc doar o dată la 1.000 de ani pe coasta Japoniei, spun seismologii japonezi. De asemenea, seismul ar putea declanşa şi alte cutremure de mare intensitate. Unii seismologi susţin că japonezii nu ar trebui să se considere în siguranţă, ci să se pregătească pentru un viitor cutremur.

Foto: Reuters

Tags:15 comentarii

 1. ce tot o scaldati atita? ori s-a mutat axa pamintului ori pamintul cu totul? si daca s-a mutat pamintul ,unde s-a mutat? mai aproape sau mai departe de soare?ca in alta parte nu avea unde.mestecati vorbe goale in cautare de senzational .e destul de rau ce s-a intimplat si se poate vedea la “liber”,nu e nevoie sa mai infloriti si voi

 2. Pamantul nu se roteste.Cei care sunteti spalati pe creer, cascati gura la NASA, si inghititi tot ghiveciul lor. Sa fiti iubiti.

 3. atent la detalii on

  @Vasilica,
  Nu Pamantul s-a mutat ci AXA de rotatie a Pamantului s-a mutat.
  Asa se intampla cand citesti pe diagonala.

  Autorul articolului foloseste RomGleza si se vede ca a facut Copy/Paste cu acest articol:
  “… trecerii sezoanelor” se traduce corect “… trecerii anotimpurilor”

  Caci nu sunt sezoanele de la Dr. House.

 4. Doina,esti blonda? Cum explici copiilor tai ca e zi si noapte,daca pamantul nu se roteste. Dar daca nu e “”CREER”

 5. Axa Planetei Pamant sa schimbat cu 1000 Km,in urma catastrofei din `89.Efectele s-au vazut,se vad si se simt pe o perioada de anca 1000 de ani.Sa mai amintesc cine se face responsabil de catastrofa umana ? Nu dau nume.Tupeu la maximum !

 6. Pai daca s-a modificat durata zilei sa speram ca se va reduce si ziua de munca. Nu ca as munci eu, doar asa ca sa fac un bine la altii!

 7. unu`din multime on

  25 cm aia reprezinta distanta de la punctul in care vechea axa re rotatie a pamantului intersecta scoarta si noul punct in care acesta intersecteaza scoarta. Masura e infima, dar or sa se cunoasca efecte minore. Pentru Romania nu va faceti griji. o sa fim bine. Statusul nostru geologic e ffff. favorabil calamitatilor. cu bine.

 8. Pingback: Cutremurul din Japonia a zguduit şi atmosfera superioară

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger