Cutiile pentru nou-născuți se mută din Finlanda în Canada

0

Din 1938, femeile finlandeze însărcinate au primit de la stat o cutie de carton care conține haine de dormit și de oraș, produse pentru baie, jucării, scutece, un sac de dormit, așternuturi și o saltea mică, toate pentru viitorii bebeluși. E o tradiție menită să le asigure tuturor copiilor din Finlanda, indiferent de proveniența lor socială, un început egal în viață. Unii spun că această inițiativă ar fi contribuit la una dintre cele mai mici rate de mortalitate infantilă din lume. Urmând modelul finlandez, sute de femei însărcinate din provincia canadiană Alberta vor primi la rândul lor astfel de cutii, potrivit Calgary Herald, în cadrul unui program de cercetare al Universității din Calgary, care a primit o finanțare guvernamentală de 500.000 de dolari.

În toamna anului trecut, 1.500 de cutii pentru nou-născuți au fost dotate cu provizii de bază într-un depozit din Calgary, oraș aflat în provincia Alberta, iar circa 50 de mame aflate la prima naștere au primit deja din ele în cadrul programului pilot. Este prima inițiativă de acest fel din Canada, prin care participanții vor completa chestionare și vor comunica pe rețele sociale cu alți adulți ce își vor asuma rolul de mentori în tranziția de la sarcină la maternitate.

Am observat că multe familii se află în acest proces de tranziție și că nu știu anumite lucruri. Sunt bombardate cu atât de mult conținut media, cu atât de multe îndemnuri de a cumpăra produse scumpe. „Asigurându-le aceste resurse palpabile și acest mentorat pe perioada traziției, le transmitem părinților din Alberta: „Sunteți importanți, vă prețuim pe voi și rolul vostru. Vrem să vă asigurăm sprijinul de care veți avea nevoie în această tranziție, pentru că, deși veți fi părinți de succes, fiecare părinte are nevoie de puțin ajutor”.

Karen Benzies, profesoară la Universitatea din Calgary și cercetător principal în cadrul programului

Benzies spune că e nevoie de mai multe mame aflate la prima naștere care să participe la studiu, care are ca grup țintă femeile aflate în 32 de săptămâni de sarcină, și că vrea să cerceteze, să dezvolte și să implementeze o strategie la nivelul întregii provincii pentru a-i sprijinii pe noii părinți. Participantele la studiu vor ridica cutiile de la 11 centre din Alberta. Dacă rezultatele cercetării vor fi pozitive, programul va putea fi extins asupra unui număr mai mare de mame.

Versiunile canadiene ale cutiilor pentru nou-născuți din Finlanda conțin un pătuț, o pijama, scutece, pachete de vată, o pătură, un sac de dormit, șampon pentru bebeluși ecologic, o carte, un termometru și instrucțiuni privind serviciile medicale din Alberta. Citiți mai mult pe Calgary Herald.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger