Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat Japoniei să stopeze uciderea balenelor

0

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a concluzionat, cu un vot de 12 la 4, că vânarea balenelor realizată de Japonia în sudul oceanului (în apropiere de Antarctica) nu poate fi calificată drept “cercetare ştiinţifică” şi a ordonat acestei ţări să oprească acest tip de operaţiuni, scriu publicaţiile The Guardian şi TreeHugger.

 

 

Judecătorii au spus că programul Japoniei de vânare a balenelor nu întruneşte criteriile pentru a fi considerat unul ştiinţific şi nu justifică numărul de balene minke pe care le ucide. Vânarea mamiferelor marine trebuie stopată de îndată, cel puţin temporar, au decis judecătorii ICJ (International Court of Justice). Decizia acestora marchează o victorie importantă pentru apărătorii balenelor şi mai ales pentru guvernul australian, care luptă de patru ani să oprească această vânătoare a balenelor şi care a încercat din răsputeri să arate Curţii că Japonia se foloseşte de paravanul cercetării ştiinţifice pentru un scop pur comercial.

După ce în anul 1986 o comisie internaţională a emis o interdicţie asupra vânării balenelor cu scop comercial, Japoniei i s-a permis să ucidă un anumit număr de balene anual, în numele unei pretinse cercetări ştiinţifice invocate de acest stat. Însă apariţia cărnii de balenă în restaurante şi supermarketuri a determinat guvernul australian şi alte guverne care luptă împotriva uciderii balenelor să acuze Japonia de falsă folosire a titulaturii ştiinţifice pentru o operaţiune pur comercială. Preşedintele comitetului de judecători ai ICJ, Peter Tomka, a spus, în pronunţarea deciziei Curţii, că Japonia nu a reuşit să demonstreze că vânarea sutelor de balene (în special din specia minke) în apele antarctice, în fiecare iarnă, conform programului Jarpa II, era cu scop ştiinţific.

Decizia Curţii a fost ca Japonia să oprească de îndată programul aşa-numit ştiinţific. Noriyuki Shikata, purtătorul de cuvânt al delegaţiei japoneze la ICJ, a declarat că Japonia este „dezamăgită” de decizia Curţii, dar o va respecta şi că această decizie nu va afecta relaţiile interstatale dintre Japonia şi Australia (ţara care, în 2010, a înaintat plângerea către ICJ). Susţinătorii balenelor au întâmpinat decizia cu bucurie: „Este o decizie istorică, ce obligă Japonia să înceteze activităţile derulate în regiunea antarctică şi care arată lumii falsitatea aşa-numitului program ştiinţific sub care acţiona”, a declarat Clare Perry, din partea Environmental Investigation Agency.

Din păcate, decizia ICJ nu înseamnă sfârşitul vânării balenelor, definitiv: Japonia poate vâna un număr mic de balene în Pacificul de Nord, în vreme ce Norvegia şi Islanda continuă să ucidă balene, în scop comercial, în ciuda interdicţiei emise în 1986 (pe care cele două state nu au semnat-o şi nu o recunosc). Din anul respectiv, de la intrarea în vigoare a moratoriului pe vânarea cu scop comercial a balenelor, Japonia a ucis peste 10.000 de balene, susţine guvernul australian. „Solicităm Japoniei să se conformeze deciziei Curţii şi să nu continue să vâneze balene la adăpostul unor portiţe legislative inventate”, a spus şi Willie MacKenzie, din partea Greenpeace Marea Britanie.
Mai multe detalii, aici.

 

Surse şi foto: The Guardian, TreeHugger, Newser

 

Puteţi citi şi:

VIDEO Delfini şi balene, o filmare spectaculoasă realizată cu o dronă

India a interzis spectacolele cu delfini, considerate inacceptabile din punct de vedere moral

Delfin născut cu diformităţi, adoptat de balene

AUDIO Balena care imită vocea umană


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger