Curtea Europeană de Justiție protejează datele personale ale cetățenilor în fața SUA

0

Curtea Europeană de Justiție a invalidat acordul legal prin care datele personale ale cetățenilor pot fi transferate spre procesare din Uniunea Europeană în SUA, scrie Newscientist. Deciza împotriva unei legi vechi de 15 ani, numită “Safe Harbor”, amenință afacerile a peste 3.000 de companii care se folosesc de ea pentru a trimite date în SUA. Printre ele se numără Google, Apple, Microsoft și Facebook. Inițiativa are la bază o plângere făcută în 2013 de avocatul austriac Max Schrems împotriva Facebook, pe care a acuzat-o de participare la supravegherea americană în masă. Plângerea a fost depusă la Comisia irlandeză pentru protecția datelor, care supraveghează exporturile de date ale Facebook, pe motiv că datele personale ale utilizatorilor nu sunt suficient de bine protejate în SUA împotriva supravegherii de către autoritățile publice.

Plângerea, care a pornit de la dezvăluirile făcute de Edward Snowden cu privire la activitățile de spionaj ale Agenției Naționale de Securitate din SUA (NSA), a fost respinsă în baza acordului “Safe Harbor”, prin care Comisia Europeană a validat, în urma unei decizii din anul 2000, siguranța transferului de date cu caracter personal peste ocean. Cazul a ajuns la Înalta Curte din Irlanda, țara în care își are sediul european Facebook, și apoi la Curtea Europeană de Justiție, scrie Reuters, care a stabilit că acordul nu protejează suficient datele personale ale cetățenilor europeni, în condițiile în care autoritățile publice din SUA nu sunt supuse la respectarea sistemului de protecție a datelor prevăzut în acord și în care cerințele privind securitatea națională americană, interesul public și respectarea legilor din Statele Unite au prioritate în fața acestui sistem de protecție, companiile americane fiind obligate să înlăture măsurile de protecție atunci când intră în conflict cu aceste cerințe. Decizia curții ar putea însemna o viitoare judecare a cazului lui Schrems în fața Înalții Curți din Irlanda.

Ea îndepărtează totodată și acoperirea legală sub care companiile adună date din Uniunea Europeană și le trimit în SUA spre procesare. Nu este încă clar cum va perturba asta operațiunile zilnice ale marilor companii tehnologice. Companiile care au baze de date de resurse umane centralizate în SUA trebuie să transfere datele personale acolo, iar cele care nu au centre de date în Europa transferă deseori datele clienților lor europeni peste Atlantic. Cel mai probabil, multinaționale precum Facebook și Microsoft își vor continua activitatea ca și până acum, spun experții, având deja canale legale alternative de transfer a datelor spre SUA. Companiile mici și mijlocii, în schimb, riscă costuri mari pentru stabilirea unor noi acorduri, ceea ce le-ar putea descuraja pe multe dintre ele. Pe de altă parte, companiile americane care oferă servicii de date și cele care asigură stocarea datelor pentru multinaționale mari sunt îngrijorate că vor fi înlocuite de companii europene.

Decizia Curții Europene a intrat în vigoare imediat după ce a fost luată, iar Comisia Europeană a spus că va lucra cu Statele Unite la cârpirea unui nou acord care să umple golurile. În lipsa “Safe Harbor”, SUA își pierde astfel în UE statutul de țară care asigură “protecție adecvată” a datelor personale. În prezent, doar 11 țări se bucură de acest statut din partea Uniunii Europene. Pentru a face transferuri de date în orice alt stat, cum ar fi Japonia, companiile trebuie să încheie contracte în care să stabilească măsuri de protecție a datelor între grupuri sau să ceară aprobarea autorităților pentru protecția datelor, cerințe care nu se aplică în cazul transferurilor spre SUA. Citiți mai mult pe Reuters.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger