Curtea Constituțională a decis că inițiativa de revizuire a definiției familiei din Constituție își poate urma cursul. Inițiativa a fost semnată de 3 milioane de români și cere modificarea Constituției pentru a se stipula că o căsnicie este formată dintr-un bărbat și o femeie. Prin urmare, va avea loc un referendum pe această temă. În urma deciziei Curții, Asociația ACCEPT a transmis un comunicat de presă pe care îl redăm integral:
Asociația ACCEPT respectă decizia Curții, ca parte a instituțiilor statului de drept. „Regretam că prejudecățile societății au determinat Curtea să se dezică de standardele internaționale de drepturile omului în materie de familie și respect pentru demnitate umană. Hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, care stabilesc normele în materie de drepturi fundamentale, arată clar și consecvent că dreptul la viață intimă, privată și de familie al persoanelor LGBT trebuie recunoscut și respectat printr-o formă de protecție oferită de statele membre ale Consiliului Europei,” a declarat Romanița Iordache, Vicepreședintă, Asociația ACCEPT.
Facem apel la clasa politică să acționeze cu responsabilitate față de comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender (LGBT). În primul rând, solicităm Parlamentului să clarifice întrebarea care va fi pusă românilor la referendum, pentru a evita confuzia indusă dintre instituția familiei și instituția căsătoriei. Clasa politică nu trebuie să uite că familia este o instituție incluzivă, bazată pe iubire și respect, care include atât cupluri homosexuale, cât și familii monoparentale sau cupluri necăsătorite heterosexuale. Toate aceste familii există în fapt și sunt parte din societate. Într-o democrație reprezentativă, toate aceste familii au dreptul la o protecție egală în fața Constituției.
Membrii Parlamentului României au pe masă de trei ani de zile un proiect de revizuire a Constituției. Solicităm Parlamentului să nu organizeze un referendum dedicat unui singur articol pe banii contribuabililor, și așa puțini și insuficienți pentru sănătate, educație sau cultură. Parlamentul are datoria să includă solicitarea Coaliției pentru Familie în demersul deja existent de revizuire a Constituției, pentru a arăta că au responsabilitatea cheltuirii banului public și că își doresc un text constituțional coerent.
Organizarea alegerilor parlamentare în același timp cu un referendum țintit clar împotriva persoanelor homosexuale reprezintă un pericol social. Sentimentele homofobe, care oricum domină societatea, vor fi neîndoielnic ridicate la rang de discurs politic și electoral. Perioada electorală nu poate fi deturnată de aceste mesaje, care vor transforma persoanele LGBT în țapul ispășitor pentru toate problemele românilor.